Hva skal til for å folk med seg på det grønne skiftet?

Oslo 20100906. Byråd Bård Folke Fredriksen deltok på en pressekonferanse mandag i forbindelse med Tryvann Vinterparks søknad om utvidelse av anlegget i Tryvann og Wyllerløypa, og søknaden om snowboard-VM 2012. Dette er den første store saken departmentet har behandlet etter Markaloven. Foto: Erlend Aas / NTB  Foto: Erlend Aas

Saken oppdateres.

Øivind Leistad i Enova svarer i Adresseavisen 4. mai på kritikk om manglende støtte til boliger. Kort oppsummert stiller han seg åpen for debatt om Enovas støtteordninger, men gir ingen forhåpninger om endringer. Enova sier de vil støtte varige markedsendringer, senfase teknologiutvikling og tidlig markedsintroduksjon av løsninger, som før.

LES OGSÅ: Er det grønne skiftet vare for de rike?

Kanskje er problemet at Enova ikke fullt ut forstår et marked. «Markedet» består nemlig både av en tilbudsside og en etterspørselsside. Da er det rimelig opplagt at husholdningene må ha sterkere virkemidler for å komme i gang enn profesjonelle eiere av næringsbygg og offentlige bygg. Enovas kutt av støtte gis ofte med begrunnelse i at teknologi og løsninger er lønnsomme. Jeg mener støtten må vedvare til markedet faktisk er kommet i gang og vi handler. Da først kan vi være sikre på at innsatsen får betydning for oppfyllelse av våre klimamål.

Vi er flere som er svært skuffet over hvordan husholdningene behandles av Enova. I fjor betalte husholdningene inn nær 400 millioner kroner til Enova gjennom påslag på nettleien, og fikk knapt 156 millioner tilbake. Det er en nedgang på nær 180 millioner fra året før. Samtidig får store norske industrigiganter milliardstøtte. Avgiften som ble innført som et virkemiddel for å fremme Enøk, er bare blitt en ekstra skatt. Legitimiteten til ordningen forvitrer.

Ønsker vi å få med oss vanlige folk på det grønne skiftet, må statens virkemidler være noe mer enn avgifter og forbud. Når beboere i borettslag og sameier skal overbevises om å investere i Enøk og klimatiltak, må det eksistere noen gulrøtter. Å velge grønt må lønne seg. Vi når ikke klimamålene ved å snu ryggen til husholdningene.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå