Høyresiden har funnet sin drømmekapitalist

Salmar-gründer, Gustav Witzøe, er Høyresidens drømmekapitalist, mener innleggsforfatteren.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

I en rekke innlegg, artikler og reportasjer får formuesskatten bredside etter bredside. Venstresidens skattepolitikk fremmer utenlandske eiere sies det, og Gustav Witzøe i Salmar dyttes frem som den skadelidende. Han må betale skatt mens John Fredriksen og Cermaq slipper.

LES OGSÅ: De er landets rikeste – vi får håpe de ikke flytter til Bø

Jeg har ikke noe imot Gustav Witzøe. Jeg har jobbet for ham, og synes det er sympatisk at han trives i Trøndelag og får til det han får til. Men det er valgkamp, og jeg finner det ikke tilfeldig at denne debatten blusser opp nå. Om valget skal gå på venstresidens og høyresidens løsninger, så fortjener debatten noen nyanser, og kanskje vi kan komme til noen gode løsninger heller enn å påpeke feil hos motparten.

LES OGSÅ: Må ta ut 70 millioner i utbytte for å betale skatt

Det er for eksempel riktig at oppdrettsselskapene Mowi og Cermaq har utenlandske eiere som ikke blir påvirket av vår formuesbeskatning. Da må det også påpekes at Cermaq hadde en stor statlig eierandel, hvor verdiskapningen i aller høyeste grad ble tatt til inntekt for Norge og fordelt til barnehager, skoler, sykehus og alt det som statens inntekter går til. Etter regjeringsskiftet i 2013 ble Cermaq solgt til utlandet. Så la deg ikke lure av en høyreside som mener at norsk næringsliv for enhver pris må holdes på norske hender.

Så kan vi pense debatten over på noe mer løsningsorientert. For når vi nå har havnet i oppdrettssektoren, så vet jeg at statsminister Erna Solberg har løsningen allerede liggende i skrivebordsskuffen. Havbruksskatteutvalget foreslo nettopp løsningen for dem som er bekymret for at verden skal bli mer urettferdig for Gustav Witzøe; nemlig grunnrentebeskatning. Både dette og produksjonsavgift som regjeringen har innført fra 2021, henter inn like mye midler fra en norsk og utenlandsk eier.

Så skal vi så la formuesskatten ligge? Jeg mener ikke det. Formuesskatten er for meg en del av samfunnskontrakten. Norge gir deg barnehage, skolegang, høyere utdanning, kystlinje, Siva-tilskudd til å bygge fabrikklokalene på Frøya. Og om du skulle lykkes, så finnes det kanskje en formuesskatt eller arveavgift for å sikre at nestemann kan få det samme.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook

På forsiden nå