Lav terskel og høy kvalitet avgjørende for å lykkes

Vi i Høyre prioriterer psykisk helse, og vi skal være garantisten for at terskelen er lav og kvaliteten høy innenfor psykisk helsevern, skriver Ingvill Dalseg (H).  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Det skjærer i hjertet når jeg leser førstesiden av Adresseavisen 14. mai: «Mange er alvorlig syke nå». St. Olavs hospital opplever en dramatisk økning i antallet barn, ungdom og unge voksne som søker psykiatrisk helsehjelp, ifølge Overlege Westgaard ved BUP Nidarø. Spiseforstyrrelser, depresjon- og angstlidelser hos barn og unge helt ned i 11–12 års alderen.

LES OGSÅ: Norsk alkoholpolitikk får fram min indre fjortis

Det får så store konsekvenser når hverdagen til ungdom blir styrt av psykiske utfordringer. De fleste med diagnoser, utvikler problemer i ung alder og uten virksom hjelp varer lidelsen ofte livet ut. Høyre avholdt i helgen landsmøte. I mitt innlegg til landsmøte tok jeg utgangspunkt i nettopp førstesiden av Adresseavisen. Jeg løftet de to kanskje viktigste faktorene for å lykkes med psykiatriske behandling:

For det første, krav om virksom behandling. Vi må sikre at virksom behandling gjøres tilgjengelig for alle som trenger dette. Vi trenger både generalister og fagmiljø med spisskompetanse. Vi skal bruke effektiv, kunnskapsbasert behandling med den opplæring, kvalitet og skreddersøm som dette krever.

Les kommentaren: Borgerlig kaos? Jeg ville brukt akkurat de ordene

For det andre gir vi rett til vurdering. Ved alle henvisninger skal det være rett til rask vurdering basert på direkte kontakt. En ordning med spesialister i front, som fatter avgjørelser om riktig vei videre. Nettopp derfor vedtok Høyres landsmøte en rett til vurdering innen tre uker ved henvisning til BUP eller DPS. Behandling handler ikke om å endre personen, men om å bekjempe det som hindrer personer fra å være de flotte menneskene de egentlig er. Derfor er god behandling så viktig.

Vi i Høyre prioriterer psykisk helse, og vi skal være garantisten for at terskelen er lav og kvaliteten høy innenfor psykisk helsevern. Alle skal få den hjelpen de har behov for, og alle skal få den beste kunnskapsbaserte hjelpen vi kan gi dem. Vi må etablere lav terskel til behandling av høy kvalitet, og vi må sikre at hjelpen vi gir, faktisk hjelper – sånn kan vi gjør en forskjell innenfor psykisk helsevern.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook

På forsiden nå