Mat vil neppe gå av moten, selv om noen tror det

Det er forstemmende å se hvor lite som har skjedd i debatten om landbrukets framtid siden midten av åttitallet, skriver debattanen.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Av og til dukker spørsmålet opp om hva vi skal leve av i fremtiden. Jeg synes svaret er enkelt, og det er mat. Nå har vi ennå ikke avsluttet en periode med en svært omgripende pandemi, med trussel om stengte grenser på grunn av importsmitte blant annet og en økende bevissthet om lav selvforsyningsgrad i landet. Det har ikke hatt noen innvirkning på jordbruksforhandlingene ser det ut til.

LES OGSÅ: Kjære bonde, det lønner seg alltid å forhandle

Det er forstemmende å se hvor lite som har skjedd i debatten siden midten av åttitallet. Utviklingen har gått sin skjeve gang, og jordbruket er blitt enda mer kapitalintensivt. Grensene for debatten om størrelse ligger nå rundt 50 melkekyr og 1000 dekar. På åttitallet var tallene på 20 og 200. Ellers er diskusjonen helt lik. Siden da har vekslende regjeringer sementert denne utviklingen, og akkurat nå er det opportunt for Arbeiderpartiet og Senterpartiet og «stå på barrikadene».

LES OGSÅ: Statens tilbud i jordbruksoppgjøret

Høyre, KrF og Venstre synes at tilbudet er raust, vel vitende om at det ikke vil bli store påplussinger i Stortinget. Noe det aldri blir. Derfor er organisasjonene til bøndene med på å sementere utviklinga de også. Og den landbruksministeren som har bidratt mest til å gjøre bøndene svært avhengig av renta, nyvalgt partileder, presiserte at vi er midt i en pandemi og at bøndene måtte besinne seg. De bør kanskje ta lærdom av sjefen i DNB som fikk redusert bonusen til 40 prosent. Et skikkelig «offer» i ei vanskelig tid. Jeg registrerer at traktorkjørende bøndene får tommelen opp på sin vei til Oslo. Og det er bra. Men like lite forpliktende som applausen til sykepleierne. Og vil neppe stoppe avgangen av bruk og personer.

LES OGSÅ: Lysegrønt og helsvart

Jeg dyrker min egen potet, så jeg skal nok leve noen dager på det. Så får vi håpe at Brasils president vil frigi mer regnskog til proteinvekster for norsk kraftfor for å opprettholde illusjonen om en 50 prosent selvforsyningsgrad og rødt kjøtt basert på norske gressressurser. For det er ikke bare på områder som smittevernutstyr og sikring av regjeringskvartalet det mangler en diskusjon om beredskap. Mat vil neppe gå av moten selv om det er noen som tror det.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook

På forsiden nå