Hva er det som er viktig med ytringsfrihet?

Innleggsforfatteren er provosert over at flere angriper samferdselsbyråd Lan Marie Berg på nett og hevder at det skjer i ytringsfrihetens navn.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Jeg tror det mest provoserende for meg når det gjelder hetsen av Lan Marie Nguyen Berg og de som godtar slikt i ytringsfrihetens navn, er at de virker å akseptere at folk som er mindre standhaftige enn Nguyen Berg blir presset ut av offentlig debatt fordi de ikke orker å forholde seg til hets og forfølgelse.

LES OGSÅ: Politiet vurderer å etterforske trusler på Berg

En debattkultur der bare de mest aggressive og brautende tør å ytre seg, er ikke mye verdt. Likevel skal man altså godta nesten alt fordi det er feil å sensurere. Men hva med dem som ikke snakker med utestemme hele tiden? Hva med dem som ikke orker å delta når de blir møtt med hersketeknikker, latterliggjøring og aggressivitet? Er deres stemme mindre verdifull eller viktig?

I all diskusjonen som har pågått om ytringsfrihet de siste årene, har jeg fremdeles til gode å se en god diskusjon om hva som gjør ytringsfriheten så viktig og hva vi prøver å ta vare på. Vi tar det for gitt at det er viktig, uten å i det hele tatt tenke på hva poenget er.

Midtnorsk debatt: På høy tid at grove trusler blir straffet

For meg handler det om å ikke miste viktige tanker og irettesettelse fordi folk blir utestengt, forfulgt eller presset vekk fra å komme med dem. Med det i tankene er det lett å se at folk blir forfulgt og presset fra å komme med innspill på grunn av aggressiv debattkultur og hets. Det er altså mange som får sin ytringsfrihet tråkket på fordi vi godtar nesten alt i internettdebatt per i dag.

Det er derfor på tide at vi snakker om ytringsfrihet som en balanse. Når vi har møteledere og moderatorer, er det ikke for å stenge noen ute, men for å slippe noen til. Det er på tide at de som snakker med innestemme og som ikke orker å delta når debattstemningen blir hatsk og aggressiv, får slippe til.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå