Bønder klager i stedet for å finne løsninger

Innleggsforfatteren reagerer på en reportasje om krav til norske jordbærplukkere. 

Saken oppdateres.

Nå er jeg lei av sutrende gardbrukere som klager over at utenlandske plukkere ikke er tilgjengelig. Verste eksempelet kom i dag med jordbærbonden som synes arbeidere skal fortsette å jobbe for fullt selv når ryggen verker. Grunnen er enkel, det blir ikke hans problem eller kostnad når folk får helseproblemer. Om han ikke jevnlig hadde tilgang til arbeidsfolk som lett kan sendes langt vekk når de ikke greier mer, måtte han ha tilpasset arbeidet mer til folks fysiognomi, tenkt mye mer HMS.

LES OGSÅ: Ungdommer rømmer fra jordbæråkeren

Eksempel; plukking kan skje uten fare for ryggen hvis den foregår én meter opp fra bakken. Så pløy/grav en dypere grøft mellom radene og folk kan stå oppreist å arbeide. Alternativt hvis man kunne sitte og plukke, trengte man ikke bøye seg så mye.

Så plasser plukkerne sittende på en lav vogn og trekk dem langs radene med traktor. Det er ikke andre løsninger som kunne blitt funnet om bøndene ble tvunget til å tenke nytt i stedet for å konstant kunne klage seg til unntak.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå