Barna rammes hardt, men det kan bli enda verre

Saken oppdateres.

- Barna rammes hardt på grunn av streiken, kan vi lese i Adresseavisen 2. juni. Ja, og det stemmer. Mange barn over hele landet rammes hardt av streiken i disse dager, og det er alvorlig. Noe som er enda mer alvorlig er at ca 94 500 elever har lærere som ikke er kvalifiserte. 1600 barnehager mangler en eller flere barnehagelærere. Det mangler i tillegg 7000 sykepleiere. Disse tallene vil, med dagens utvikling, øke i fremtiden.

Regjeringen er enig i at vi trenger flere lærere og at statusen til læreryrket må heves. Noen av tiltakene som ble satt inn er at lærerutdanningen ble utvidet til et femårig masterløp, karakterkravene for å komme inn på lærerskolen ble hevet og lærere har fått mulighet å ta videreutdanning. Det siste viser seg enklere sagt enn gjort med dagens kommuneøkonomi.

LES OGSÅ: KS må ta ansvar - verdsett jobben vi gjør i form av lønn!

Så langt er dette feilslåtte virkemidler. Søkertallene på lærerutdanninga er lavere enn på lenge, og det er fortsatt mange med lærerutdanning som velger å jobbe i andre yrker. Unge mennesker, med gode nok karakterer, velger forståelig nok et studie som gir litt mer penger i banken og mer fleksibel arbeidstid.

Ja, du leste riktig, vi lærere har mye fri, men vi får aldri bestemme selv når vi skal avspasere. Vi har heller ikke mulighet til å velge om vi vil ha det utbetalt som overtid. Den såkalte lærerferien er tvungen avspasering på grunn av at vi har et innskrenket arbeidsår og jobber 43,4 t pr uke. Og slik må det være hvis vi skal være mest mulig på jobb for elevene. Vi har også fire dager mindre ferie enn andre arbeidstakere.

LES OGSÅ: Innlegg fra AUF om streiken: Første steg på en lang vei

KS erkjenner også at vi har et rekrutteringsbehov, både blant lærere, barnehagelærere og sykepleiere. De har ikke kommet med noen konkrete forslag, bare gjentatt at vi ikke kan kreve noe mer enn resten.

Lærernes lønnsutvikling har ligget 15 prosent bak andre kommunalt ansatte de siste årene og dette må det gjøres noe med. For hvem er det egentlig som blir rammet hardt hvis vi ikke stopper dette nå? Det er ikke KS, regjeringa eller lærerne for den saks skyld. Det er barna i barnehage og skole som blir rammet hardt da også, i lang tid.

Det kan virke som at alle er enige, både fagforeninger, regjering og KS, men ingen har frem til nå klart å gjøre noe med rekrutteringsproblemene. Når de med makta ikke bruker de rette virkemidlene, tvinger de oss til å ta saken i egne hender. Da hjelper det lite å skrive kronikker eller å diskutere på klubbmøter.

LES OGSÅ: Streik: Fordi vi «fortjener» det? Debatten raser når man bare leser titler

Da blir streik vårt eneste våpen! KS, ta ansvar og gjør det eneste rette!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå