Fremtidige generasjoner skal også ha «pæng på bok»

Oslo 20190508. Stortingspolitiker Elin Agdestein (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB  Foto: Terje Bendiksby

Saken oppdateres.

På lederplass 1. juni skriver Adressa om suksessoppskriften til oljefondet. Kommentatoren følger opp med at «politikerne kunne med fordel utvist enda mer økonomisk disiplin».

Jeg er enig i at pengebruken skal ned, men vi kommer ikke unna at vi har stått i en ekstraordinær situasjon det siste året.

Alternativet til en høy oljepengebruk i 2020 og 2021, ville vært en dypere og mer langvarig krise med flere konkurser og arbeidsledige.

LES OGSÅ: Leder: «Pæng på bok» og selvdisiplin har tjent oss godt

Fordi vi i godværsdagene forberedte oss på gråværsdagene vi visste ville komme, har Norge hatt et økonomisk handlingsrom som kunne brukes til å redde arbeidsplasser.

Vi brukte mindre oljepenger enn det handlingsregelen la opp til i 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019, mens vi har brukt mer i 2020 og 2021 for å møte koronapandemien. Totalt har vi brukt 300 milliarder kroner mindre siden 2013 enn det handlingsregelen har gitt åpning for.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Det går relativt bra med Norge sammenlignet med resten av Europa. Det er ikke bare fordi vi har gjort mye riktig så langt under pandemien. Det er også fordi vi gjorde mye riktig i forkant.

Videre blir det påstått at «I stedet for å stramme inn handlingsregelen, har politikerne i stor grad brukt «ekstrapengene» på sine ulike hjertesaker».

For det første har vi strammet inn handlingsregelen. Handlingsregelen sier blant annet at det er en bestemt prosentsats av fondet som kan brukes i statsbudsjettet hvert år. Regjeringen senket satsen fra 4% til 3% allerede i 2017. Poenget er at vi ikke skal ta ut mer penger enn det fondet har i avkastning. Slik at fondet kan vokse i fremtiden, og komme fremtidige generasjoner til gode

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

Handlingsregelen, som vi alle stiller oss helhjertet bak, sier også noe om bruken av det Adressa omtaler som «ekstrapengene». Uttak fra fondet må benyttes til å investere for fremtiden.

Vel så viktig som hvor mye penger vi bruker, er hva pengene brukes til. Koronapandemien gjør det enda viktigere at vi lykkes med å bruke inntektene på en måte som styrker vekstevnen i næringslivet. Handlingsrommet fra oljefondet brukes på å styrke konkurranseevnen til norsk økonomi, gjennom investeringer i infrastruktur, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!


Podkast

På forsiden nå