Kjære engangsgrill på Skansen

Takk for at du holder liv i fellesskapet, mens korona herjer byen. Du er det nye leirbålet.

Saken oppdateres.

For andre gang har vi møtt en sommer som er sablet ned av korona. Da Trondheim stengte 31. mai, fikk jeg lyst til å resignere. Akseptere en varig, ny normal. Samtidig som jeg fikk lyst til å skrike. Kjefte på noen, kanskje knuse noe. Hvis det er lov til å si.

Pstereo er avlyst igjen. På Britannia gråter de ansatte. Matbyen Trondheim har lagt ferske råvarer på is – bokstavelig talt. Motivasjonen er borte. Vi er lei.

Er det også derfor viruset har blusset opp igjen? Absolutt. Men er det så rart? Overhodet ikke.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Her i Trondheim har vi slått oss på brystet over å være den eneste grønne byen i Europa. Det er ikke mye grønt lenger nå. Selv ikke gresset i byens overfylte parker, hvor øltørste studenter insisterer på å møte flokken sin i sommersola.

Men vet du hva? Jeg klandrer dem ikke. For det er rundt engangsgrillen på Skansen vi finner det vi savner mest. Nemlig leirbålet. Fellesskapet. Latter og glede – det er faktisk så enkelt som det. I alle våre dager har mennesket vært avhengig av flammen fra leirbålet. Det dekker primærbehov. Gir oss lyset og varmen som oppstår når vi samles om delte opplevelser.

Akkurat nå er leirbålet lite. Det varmer to gjester i stua, fem i hagen. Det føles som en en utopi at vi noen gang skal dra på konsert med mer enn 100 mennesker. Stå klemt inntil et gjerde foran scenen til Åge, mens et fullstappet Sverresborg stemmer i til «Levva livet». Herremin, som vi savner å leve livet!

LES OGSÅ: God dialog betaler ikke lønna. Nå er det nok!

Likevel er jeg overbevist om at det kommer til å skje. Grunnen er enkel. Leirbålet er en magnet. Det er energi. Det rommer innovasjon, og kraften som får oss fremover. Kjernen i denne kraften, er fellesskapet. Og når vi mister fellesskapet, mister vi ideene. For det er når vi møtes, at vi får til store ting.

Du skal aldri undervurdere praten over en kaffe. Eller en pils. Minglingen i pausen på en stor konferanse. Når vi heier helt til stemmen sprekker på oppløpssiden i et skirenn. Det er her vi knytter kontakter, og ideer blir satt i bevegelse. Ideer i bevegelse er de som blir skaperkraft. Og det er viktig for oss som mennesker. Som sosiale dyr. Men det er også viktig for næringsutviklingen. For velferdsstaten. Fordi leirbålet skaper løsninger, som igjen skaper lønninger. Det skaper trygghet. Forutsigbarhet. Alt som gjør at vi, tross alt, har kommet oss gjennom koronakrisen på en ålreit måte her i Norge.

LES MER: – Vi har ikke kontroll på smittesporingen – jeg er bekymret for liv og helse

Vår region har opplevd mindre inngripende tiltak enn byer som Oslo. Likevel har også vi sett pandemien spenne bein på det minste forsøk på verdiskaping. For noen har det vært spikeren i kista. Ikke bare økonomisk, men også for andre verdier vi tar for gitt. Smaken av et godt glass vin, uten å måtte kjøpe forrett, middag og dessert som tilbehør. Å invitere til mer enn parkliv og en svidd pølse fra engangsgrillen – selv om også den smaker bedre i lag med gode venner. Å kunne hilse med en klem, uten å være redd for å ta livet av bestemor. Verdier som handler om å være sammen.

Slike verdier er det vanskelig å skape på Zoom, Teams eller Google Meet. Med fryst skjerm, lyd som hakker og familiemedlemmer som tror de sniker seg ubemerket forbi i bakgrunnen. En skjerm fungerer fint til sitt. Men et leirbål, det er den ikke.

Leirbålet kan være så mangt. Noen ganger er det stort, andre ganger er det lite. Men jeg er overbevist om at flammene vil blusse opp, og slå gnister når Trondheims kloke hoder igjen får komme sammen. Enn så lenge, håper jeg vi holder liv i leirbålene rundt omkring i byen vår – også de på Skansen. At vi unner hverandre å puste, og klarer å holde ut. Så får vi holde litt avstand da, selv om leirbålet ennå bare er en engangsgrill.

Bare en liten stund til.

LES OGSÅ: - Våre ansatte gråter og er fortvilt. Det må finnes andre muligheter

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå