Hvordan gå på do i marka?

Kjersti Braathen følte behov for litt voksenopplæring etter å ha møtt på mengder av våtservietter og dopapir på tur i Bymarka.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

Innlegget ble først publisert i Facebook-gruppa Bymarka i Trondheim.

På tur rundt Kobberdammen søndag, observerte vi flere forsøk på å dekorere allerede fullkommen natur med jomfruelige, hvite flekker. Formålet med dagens tur, var å finne ti turorienteringsposter, som vennlige sjeler har plassert ut i barnevennlig avstand fra stien rundt vannet. Denne barnevennlige avstanden er tydeligvis også en passende avstand for å gjøre sitt fornødne.

Våtservietter og dopapir slengt rundt ved Kobberdammen i Bymarka.   Foto: Privat

LES OGSÅ: Barn trenger ikke tilrettelagt skog. La Estenstamarka være i fred!

Vi observerte heldigvis ingen "mainnskit" i forbindelse med vederstyggeligheten, men vi studerte heller ikke funnene inngående, men her er litt gratis voksenopplæring.

Må du på do mens du er på tur (det må man jo gjerne, særlig om turen inkluderer en natt), gjelder dette:

 • Tiss: du trenger ikke å tørke deg! (Halleluja, det er hele trikset!)
 • Om dråpene bekymrer deg (ja, evolusjonen har ennå ikke fiksa det problemet, hilsen trebarns-mor), ta deg tid til lufttørking. Tenk over livet, nyt sangen og bruk stunden slik du måtte ønske. Det tar litt tid, men alenetid og mindfulness er i skuddet, har jeg lest på verdens-veven.
 • Klær kan vaskes. Det står en vaskelapp med instruksjoner i de fleste plagg, om lukta blir for innpåsliten. Det blir den ikke på et par dager.

LES OGSÅ: Hei du som bæsjer i Bymarka! Dette bør du gjøre, ifølge tureksperten

 • Bæsj: bruker du våtservietter hjemme? Ikke? Da trenger du det ikke i marka heller.
 • Dopapir blir brutt ned, men fort går det ikke. Ta det med hjem.
 • TIL NØD: grav det ned, hendene dine er fantastiske graveredskaper.
 • Våtservietter brytes ikke ned i uoverskuelig framtid, ta med hjem. Om det er ekkelt, IKKE bruk dem!!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

 • IKKE heng opp papiret, enten det er vått, tørt eller om du har væta det med egne kroppsvæsker. Det er DET som er ekkelt.
 • Torvmose er naturens egen antibac. Lær deg å gjenkjenne den og få litt artskunnskap på kjøpet (påstanden må gjerne bekreftes av en biolog, men mose er uansett en helt suveren vaskeklut).
 • Ellers er det jo lurt å ta med antibac i disse dager, både for det ene og det andre.
 • Hundeposer/bleieposer koster lite, er ikke gjennomsiktig og funker aldeles fortreffelig både til hundeskit, mainnskit, menstruasjons-produkter og dopapir. Disse er for øvrig heller ikke dekorasjoner ment for oppheng i trær, men skal tas med til egnet beholder og destrueres.

Lurer du på noe? Jeg svarer, bare å ta kontakt.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

På forsiden nå