Kotelettene på grillen din i sommer kan komme fra torturerte griser. Skal vi gå til kotelettstreik?

Saken oppdateres.

Det er et stygt ord på stygge realiteter. Aktivister har (ulovlig) fotografert grisefjøs på 28 gårder. Bare to av gårdene hadde, ifølge en uavhengig ekspert, fjøsene i orden. Bildene forteller det meste, disse intelligente og sosiale dyrene kan vasse i sin egen avføring noen steder. Griser er egentlig renslige dyr som vil unngå det.

På en annen gård står grisene tett i tett, dag og natt. De må altså sove stående mellom jernstenger. Egentlig vil de sove slik som hunder, gjerne på siden.

Dette dyreholdet er altså mange grisegårders levebrød. Myndighetene nøler med å bli for harde i klypa, nettopp derfor. Og produsentene? Nortura, Gilde, Fatland, skjønner at disse fæle bildene kan gå ut over fortjenesten. Fatland raser over at bildene er tatt ulovlig og må straffes! Det er vel en ganske grisete logikk?

LES HOS NRK: Griseindustriens brutte løfter (ekstern lenke)

De andre produsentene planlegger trolig fagre annonser med griser som har krøll på halen mens de løper rundt og leker. Glade griser har krøll på halen. Griser som er innestengt i torturfjøs mangler ofte hele halen. Den er bitt bort av frustrerte griser på samme anstalt.

Skal vi som forbrukere ta denne saken alvorlig? Gå til kotelettstreik? Takk til aktivistene som fikk skammen frem i lyset. Forholdene rammer ikke minst bønder som har sakene i orden. Takk også til NRK som brakte saken.

Og takk til Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hvis han virkelig (og snart!) sier noe håndfast om dette dyreholdet før valget, og ikke bare løst valgflesk!

Rettelse lagt inn 7. juni klokken 13.30: I en tidligere versjon av innlegget sto det at 26 av 28 gårder hadde fjøsene i orden. Bare to av gårdene hadde det, ifølge en uavhengig ekspert som NRK har intervjuet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå