Om ikke nå, når da?

Det holder så vidt akkurat nå, men hva om ett år, fem år, ti år. Jeg har vært sykepleier i fire år og er veldig usikker på fremtiden, skriver denne streikende sykepleieren.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Jeg er sykepleier og streiker for de andre 3600 medlemmer i Unio som også er i konflikt. Sykehusstreiken er nå på sin åttende dag. Det er stor streikevilje i hele landet og det er klart, medlemmene krever endring! I dag er det fredag og flere tusen sykepleiere forbereder seg for å gå på helgevakt. Dette er det flere som gruer seg til, da de vet at dette mest sannsynlig blir en steintravel arbeidshelg.

LES OGSÅ: Lønn løser ikke alt, men det løser overraskende mye

På helg halveres bemanningen på flere arbeidsplasser. Det blir ikke justert noe på sengeplasser, man tar inn like mange ø-hjelpspasienter og skriver like mange ut på helg. Det gis samme behandling og undersøkelser som i hverdagene. Dette gir høy arbeidsbelastning på dem som jobber helg. Når man for eksempel er seks på dag mot 11–12 på dag i en ukedag. Flere av pasientene som kommer inn på sykehus er alvorlig syke. De krever tung og avansert sykepleie. Som ofte krever det at man må være to som jobber sammen. Man skal også ta vare på pårørende som kan være redde og usikre på hva som skjer med sine nærmeste.

Det siste året har de heller ikke fått mulighet til å komme like ofte på besøk som før. Da man har vært gjennom flere smittebølger. Ofte går man av vakt med dårlig samvittighet når man ikke har fått mulighet til å følge opp dette slik man ønsker. Da man må prioritere det aller viktigste der og da.

LES OGSÅ: – Vi er veldig skuffet og provosert

Som flere sier vi er i en bemanningskrise. Det holder så vidt akkurat nå, men hva om ett år, fem år, ti år. Jeg har vært sykepleier i fire år og er veldig usikker på fremtiden, flere snakker om at de ikke vil klare å jobbe med en slik arbeidsbelastning over lengre tid. Flere jobber i deltidsstillinger og er avhengig av å ta på seg ekstra vakter, da oftest ubekvem arbeidstid som på helg og natt. Fordi det er utfordrende å få dekket opp med nok folk på de vaktene. Dette er ofte nyutdannede sykepleiere som ønsker å jobbe. Dette kan være med å skremme dem fra yrket. Da de til slutt ikke har noe fritid lengre.

LES OGSÅ: – Lønna må opp – vi kan ikke vente lenger!

Det skal være helsefremmende å gå på jobb. Man skal ikke være redd for at dette skal bli nok en vakt uten matpause, hvor man springer hele vakten, og at man har dårlig samvittighet ovenfor kollegaer fordi man ikke har hatt tid til å fullføre sine arbeidsoppgaver, og arbeidsoppgaver blir flyttet over til neste vaktskift. Er det slik en fremtidig arbeidsdag til sykepleiere skal være?

Klart det vil bli dager som er ekstra travel, men da mener jeg at man skal være bemannet for dette. Det begynner å bli den nye hverdagen at hver vakt er travel og man ikke har nok folk på jobb. Det som gjør at folk holder ut, er de flotte arbeidsmiljøene rundt omkring. Vi sykepleiere tar vare på hverandre. Vi støtter hverandre når det har vært travelt på jobb. Vi reflekterer med hverandre og feller noen tårer når det har vært tungt og utfordrende. Men dette holder ikke i lengden, vi trenger mer!

Vi sykepleiere ønsker å gi forsvarlig helsetilbud til våre pasienter og kunne ta vare på pårørende gjennom hele året. Det er veldig utfordrende nå, og det tærer på de sykepleierne som står i det. Hvor det viser seg at én av fem sykepleiere velger å finne seg et annet yrke innen ti år hvor man blir bedre tatt vare på. Det er provoserende når arbeidsgiverorganisasjonen Spekter går ut og sier at man ikke skal gå over rammen på 2,8 prosent, og noen få dager senere gir de et oppgjør på 3,1 prosent til ansatte i Vinmonopolet som også ligger under helse og sosialdepartementet.

Vi som sykepleiere sitter med unnværlig kompetanse og erfaring. Det mangler 7000 sykepleiere i dag. Jeg frykter at dette kommer til å bli høyere hvis det ikke skjer noen endringer. Vi streiker for kunnskap og trygghet. Vi trenger å rekruttere og beholde våre sykepleiere.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Hør også: Kampen om trønderbenken 4 juni

På forsiden nå