Studentene skal igjen «ta vare på byens ry!»

Jeg håper at høstens studiestart blir markeringen av at studentene igjen inntar bybildet - og at studentene igjen skal ta vare på byens ry, skriver studentpolitikeren i dette innlegget.  Foto: Ole Vegard Kirknes

Saken oppdateres.

«Høiskolen vil gjøre dere til studerende. Vi, Samfundet, vil gjøre dere til studenter». Dette er ordene fra den første lederen av Studentersamfundet i Trondhjem, Edgar B. Schieldrop, som senere har vært med på å definere hva det er å være student i Trondheim.

LES OGSÅ: Smittevern er blitt en del av hverdagen vår.

I dag finner vi riktignok store deler av Trondheims studentmiljø utenfor veggene til det røde, runde i Elgeseter gate 1, men Samfundet har likevel vært et nav i studiebyen, og en drivkraft for levende studentkultur i over 100 år. Under koronapandemien har alle deler av studentfrivilligheten blitt hardt rammet, som igjen har ført til færre sosiale møteplasser og arenaer for studentaktiviteter.

LES OGSÅ: Over 600 elever i karantene bare dager før eksamen starter

Jeg savner både intime konserter uten smittevernbegrensninger, debattmøter med fullt publikum på Samfundet, og kjellerfester på Moholt. Den gode studiehverdagen er ikke digital foran en skjerm på Zoom – det bidrar derimot til å forsterke utfordringene knyttet til at mange opplever ensomhet. Jeg hører for eksempel om flere historier hvor nye studenter sitter på hybelen uten å ha blitt kjent med noen. Det er både trist og vondt å tenke på.

Det er imidlertid håp. I horisonten ser vi lysningen som betyr slutten av pandemien, selv om vi må leve med tiltak i en stund til. Det er også satt i gang arbeid mot myndighetene for å sikre at studenter kan få dose to i studiebyen, slik at så mange som mulig får oppleve en tilnærmet normal studiestart med fadderuker. Under pandemien har kommunen hatt god dialog med utdanningsinstitusjonene og Studentsamskipnaden, og trondheimsstudentene er gode på smittevern. Denne gode dialogen mener jeg vi må videreføre også etter pandemien, for å oppnå visjonen vi har satt for studiebyen: Sammen skaper vi Nordens beste studentby.

LES OGSÅ: Utenlandsstudent Lise (26): Vær så snill og lytt til oss!

Videre er det Uke-høst i år, som betyr at studentbyen skal fylles av liv, festligheter og andre aktiviteter som hører til. Uka er landets eldste studentuke, og har i over 100 år vært et symbol på det studentene i Trondheim kan skape sammen. Jeg håper derfor at høstens studiestart blir markeringen av at studentene igjen inntar bybildet – og at studentene igjen skal ta vare på byens ry, slik den tradisjonsrike revyvisen «Nu klinger» konstaterer.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå