Aps valgkampløfte er å fjerne pasientrettigheter

Mari Holm Løseth (H) svarer Ingvild Kjerkol (Ap) som podkasten "Kampen om trønderbenken" sier at hun ønsker å fjerne fritt behandlingsvalg.  

Saken oppdateres.

I Adressa 14. juni slår Ingvild Kjerkol det fast: Hun og Arbeiderpartiet ønsker å fjerne pasientrettigheten fritt behandlingsvalg.

LES OGSÅ: Ingvild Kjerkol: - Klart jeg har lyst på helseminister-jobben

Fritt behandlingsvalg betyr at du som pasient kan velge selv mellom offentlige, private og ideelle sykehus med offentlig godkjenning. Uavhengig av hva du velger, skal selvfølgelig staten ta regningen. Det betyr at alle, uavhengig av størrelsen på lommeboken, kan velge behandling. Alternativet til Arbeiderpartiet og Kjerkol er at denne pasientrettigheten skal fjernes, og at vanlige folk må vente i en offentlig kø mens de med god råd kan kjøpe seg forbi køen. Dette fører til en todeling av helsetjenesten.

Fordi de med god råd vil fremdeles kunne velge å heller kjøpe privat behandling, betalt fra egen lomme. Konsekvensen av det blir at de uten god nok råd ikke har noe annet valg enn å stå i en offentlig helsekø og vente på behandling. Og det er disse menneskene som taper på Kjerkol og Arbeiderpartiets løsning. Å gå til valg på å fjerne pasientrettigheter er i seg selv oppsiktsvekkende, men konsekvensen vil også være veldig stor for veldig mange.

LES OGSÅ: Kampen om trønderbenken: Hvem fortjener din stemme?

For Høyre er det viktigste at alle får behandling raskt, ikke hvem som gir behandlingen. Like viktig for Høyre er det at vi skal ha et likeverdig helsetilbud til alle.

Til nå har over 40 000 pasienter brukt retten til fritt behandlingsvalg. 4 av 5 kroner som går til ordningen med fritt behandlingsvalg brukes til pasienter som trenger psykisk helsehjelp eller rusbehandling.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Høyre vil alltid sette menneskene foran systemet. Og det er nettopp mennesker fritt behandlingsvalg er til for. En av de 40 000 som har fått benytte seg av fritt behandlingsvalg er Odin. I 2017 var Odin seks år. Odin har cerebral parese, og tre ganger i året har han hatt tre uker lange treningsopphold i Bergen, men mål om å lære seg å gå uten støtte. Frem til Høyre og regjeringen innførte og deretter utvidet fritt behandlingsvalg måtte faren tre ganger i året ta fri uten lønn for å følge opp Odin. Det slipper han nå.

Bak tallet 40 000 ligger 40 000 unike historier fra ulike pasienter. Odin er bare en av dem. Poenget er at mange pasienter har ulike behandlingsbehov. I det store og det hele har vi en svært god offentlig helsetjeneste i Norge, og den blir bedre når vi inkluderer private med ulike behandlinger som gjøres tilgjengelig for flere.

LES OGSÅ: Flere benyttet Fritt behandlingsvalg, men veksten avtar

Fremfor å se pasientene og menneskene som får hjelp, finner Kjerkol og resten av Arbeiderpartiet frem de ideologiske brillene. Resultatet er en politikk hvor det er langt viktigere at det offentlige ikke betaler for behandling andre steder enn hos det offentlige, enn at pasientene får rask og god behandling. Konsekvensen av det igjen blir som nevnt: et todelt helsevesen hvor kun de med god råd har valgfrihet og muligheten til å kjøpe seg ut av helsekøen, mens andre må vente på den behandlingen Kjerkol mener er best for dem.

For Høyre er det derimot viktigere at pasienten får god behandling raskt enn hvor den skjer. Høyre vil bevare fritt behandlingsvalg for alle som får det i dag, men vi går også til valg på å utvide ordningen. Dette er pasientenes helsetjeneste, hvor pasienten går foran systemet.


Gjest: Ingvild Kjerkol (Ap).

På forsiden nå