En streik for fremtiden

Maiken Isachsen-Hagen, hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund ved St. Olavs hospital.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Det er varslet opptrapping i sykehusstreiken. «Åh, er ikke streiken over?!» tenker du da.

Nei. Vi er på dag 12.

LES OGSÅ: Over 50 nye tas ut i streik ved St. Olavs hospital

Streiken ved sykehusene foregår i aller høyeste grad fortsatt. Ved St. Olavs hospital er det i dag 90 unio-medlemmer i streik. Over helgen øker vi med 55 til og blir 145 streikende. Det er ganske nøyaktig tre prosent av alle de vi kunne ha tatt ut i streik ved sykehuset vårt. Blant de streikende finner du sykepleiere, radiografer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, økonomirådgivere, kommunikasjonsrådgivere og personalrådgivere som prøver å rope et høyt VARSKO HER! Adresse: arbeidsgiver. Det norske folk. Politikere.

Tre prosent i uttak krever faktisk stor balansekunst på knivseggen som heter «ingen fare for liv og helse». Og det bør skremme. Arbeidsgiver, det norske folk og politikerne. At Tre prosent uttak er helt på grensen til ingen fare for liv og helse må få varsellampene til å gå. Det betyr nemlig at vi er faretruende få. Og vi vet det skal bli verre.

LES OGSÅ: Sykepleier om streiken: Om ikke nå, når da?

Vi har prøvd å si i fra i mange år. Store rapporter bekrefter også det vi har sagt. Vi er ikke mange nok nå, og det blir enda større mangel på oss i årene som kommer. 28 000 sykepleiere vil mangle om 10 år. Det er egentlig ganske overrasende at ikke media har kastet seg over dette i langt større grad enn de har gjort. Negative tall og dystre nyheter er jo det som selger aviser. Jeg personlig tror det handler om to ting. 1: det er vanskelig å skjønne hva tallene faktisk betyr. 2: Det er for dystert. For mangelen på sykepleiere, ergoterapeuter, radiografer og fysioterapeuter vil få konsekvenser for den norske folks helse.

LES OGSÅ: Kampen om trønderbenken: Hvem fortjener din stemme?

Dette vet vår arbeidsgiver, Spekter. Allikevel vil de ikke tilby mer enn 2,82 prosent lønnsøkning for å beholde og rekruttere kritisk kompetanse. 2,82 prosent er lavere enn tilbudet Vinmonopolets ansatte fikk (som også er under Spekter). Det er lavere enn gjennomsnittlig lønnsvekst for andre yrkesgruppe. Det er lavere enn årets prisvekst. Vi som jobber ved sykehusene er helt lik resten av arbeidstakerne i Norge. Vi lever av lønn. Lønn beholder, og lønn rekrutterer.

Vi snakke om mangelen. Arbeidsgiver. Det norske folk. Politikere. Hvordan skal vi møte fremtiden hvis vi ikke har nok folk i helsevesenet? Unio prøver å få i gang samtalen ved å ta i bruk det sterkeste middelet vi har. Streik. Vi streiker for fremtidens helsetjenester.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå