Finn-Kirsten bør komme på sokkel

Dette er en glimrende anledning til å markere avstand til ondskap og ekstremistisk tankegods skriver forfatteren av Heksetriaden.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Finn-Kirsten bør komme på sokkel i Trondheim – og avdukingen bør skje 12. oktober 2024. Jeg støtter 100 prosent opp om forslaget Ellen Alm kom med i debatten angående hvilke kvinner som bør komme på sokkel i Trondheim. Hun skriver blant annet at kunst bør uttrykke noe større enn seg selv og si noe om fortid, nåtid og fremtid. Alm skriver videre at Finn-Kirsten Iversdatter «fører sammen en universell påminnelse om fortidens feilgrep og et nåtidig varsko mot uønskede holdninger og ekstreme tendenser, rettet mot kvinner så vel som andre. La oss stoppe dette tankegodset ved den gamle byport. Denne installasjonen bør i kraft av sin historiske og symbolske betydning plasseres i Ilaparken.».

 • LES OGSÅ: Bare drepte kvinner støpes i bronse
 • LES OGSÅ: Trondheim trenger flere kvinner på sokkel!
 • LES OGSÅ: Skal hun på sokkel? Nei, da blir det bare krangel
 • LES OGSÅ: Finnes det ikke betydningsfulle kvinner fra Trøndelag?
 • Finn-Kirsten Iversdatter er en av hovedpersonene i romanen Heksetriaden (2019), og her er den skjønnlitterære Kirsten svært klar i sine ønsker:

  «Jeg er den siste heksa som ble brent i Trondhjem! Du har din egen varde, Gjertru. Og Lisbeth Nypan har fått en bronseskulptur og sin egen vei. Jo da, jeg kjenner til at Finnmark har sitt heksemonument. Men jeg har etterkommere som vil glede seg over at jeg kommer ut av glemselen. Og jeg er ikke kravstor … men jeg vil ikke ha bronse … Stein! Og ikke gjør meg ung og vakker … jeg vil være ekte vare! Svart og hvit, mørke og lys. La skulpturen symbolisere at vi har ulike krefter i oss, både godt og ondt, gudinne og heks, og at fortiden, nåtiden og framtiden glir over i hverandre. Hvor? Galgeberget ville vært passende, men da må dere vel rive noen hus, tror jeg. Det er upraktisk, så jeg kan heller stå i Ilaparken. Jeg ble et offer for toskeskap og ondskap, men jeg er ikke et offer lenger nå. Gjør meg sterk og ekte. Jeg vil være et symbol for styrke, jeg vil vise at man aldri skal la seg kneble av frykt. Og nei, Siri jeg har ikke begynt å kjede meg allerede. Jeg har fått fred, men jeg må muligens akklimatiseres noe, og dere trenger et prosjekt, kjære døtre. Særlig du, Åshild! Jeg stoler på at dere finner ut av det … Dere er sterke og fryktløse … Heksekraft, Girl Power …»

  Finn-Kirsten var den siste henrettede trollkvinne i Trøndelag. Hun representerer et symbol og et varsko mot intoleranse og fundamentalisme både mot kvinner og andre grupper i fortid, nåtid og fremtid. Hun bør skjenkes en kunstnerisk installasjon i Ilaparken, mener debattanten.   Foto: Illustrasjon ved Sissel M. Bergh

  Jeg håper Kirsten får viljen sin – 12. oktober 2024 er det 350 år siden den siste heksa ble brent i Trondheim. Dette er en glimrende anledning til å markere avstand til ondskap og ekstremistisk tankegods.

  Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

  På forsiden nå