Adressa svarer på kritikk: Vi ville formidle klatrernes historie

Ansatte Adresseavisen: Børge Sved Ansattebilde  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Dette er et svar på debattinnlegg fra fjellklatrer Håkon Gammelsæter og lege Kari Løvendahl Mogstad.

Tusen takk for at dere engasjerer dere og deler synspunkt på vår journalistikk. Det er ingen tvil om at det kan finnes mange problematiske sider ved klatringen som foregår på Mount Everest. Flere av disse kommer også til syne i saken vi skriver, uten at de denne gangen er blitt gjort til hovedtema.

LES SAKEN: - Vi sto og holdt rundt hverandre og bare gråt

LES OGSÅ MER DEBATT: Kritikkverdig artikkel om Everest-turisme

Utgangspunktet for saken vår, er at for folk flest er det å nå toppen på Mount Everest noe utenom det vanlige. Noe ekstraordinært. Denne gangen ønsket vi å fortelle om en mesterlig bragd av to trøndere som er blant få som har klart «The seven summits», og å fokusere på deres fortelling om turen opp til verdens høyeste fjelltopp. Det er fortsatt en historie som imponerer og fasinerer selv om bakteppet har sine åpenbare problematiske sider.

Vi vet at det er mange meninger om å dra dit, hva som kreves, og hvilke forhold som rår i landet og i området. Det er godt dokumentert i flere medier. Så kan man sette spørsmålstegn ved at vi velger å gå inn i så pass detaljerte beskrivelser av det som møtte dem på tur oppover. Vi syntes dette var viktig, nettopp for å vise den usminkede sannheten om hva man møter der oppe på fjellet. Noe av det vi føler er verdien i vår sak, er at vi lar klatrerne, som faktisk har vært der, fortelle hvilke utfordringer de møtte og hvordan de taklet dem. Vi ønsker å formidle hvordan de møter realitetene, og gjennom artikkelen går det frem at å komme til toppen er alt annet enn enkelt, selv om det er tilrettelagt. For skal vi ha en debatt om de mer problematiske sidene ved klatreindustrien på verdens høyeste fjell er det viktig at vi også gir et bilde av turen slik den er for de som har gjennomført den.

Det er et viktig poeng å få frem. Gjennom følelser og reaksjoner formidler de hvordan det er å se døde kropper, og hvordan det påvirker dem mentalt.

Vi liker at saken bidrar til å skape debatt om det som skal til for å nå en ekstrem destinasjon som toppen av verdens høyeste fjell, både på et personlig nivå, og med tanke på forholdene rundt. At det kommer innlegg som dette bidrar til at andre sider løftes fram, og det ser vi en verdi av. Vi mener saken står godt som den gjør, uten at vi avskriver at det finnes andre sider som også kan være verdt å belyse.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

På forsiden nå