Det lysner – også for samarbeid over grensen!

Senterpartiet i Trøndelag og det svenske søsterpartiet Centerpartiet ser fram til å gjenoppta samarbeidet når grensen nå åpner opp igjen.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Sommeren er her og det lysner også med tanke på covid-19-pandemien. Restriksjonene begynner gradvis å avvikles på begge sider av landegrensen i vår felles region. Vi ser frem til at den stengte grensen mellom Trøndelag og Jämtland Härjedalen åpnes fra begge sider. Det har vært en alvorlig begrensning for kontakt og samarbeid at grensen har vært stengt og voktet for første gang siden andre verdenskrig.

LES OGSÅ: Åpner opp for flere tog til Sverige

Først og fremst har grensetraktene blitt rammet, men også den regionale utviklingen i stort. Med disse erfaringene konkluderer vi med at de nordiske landene må samordne tiltak og regler langt bedre ved fremtidige pandemier og kriser. Vi må lære av det som har skjedd og bruke det for fremtiden.

LES OGSÅ: Vil ha frisone mellom Trøndelag og Jämtland

Fra Senterpartiet i Trøndelag og Centerpartiet i Jämtland Härjedalen vil vi aktivt bidra til å utvikle samarbeidet når det nå lysner for samarbeidet over grensen. Arbeidet med å oppruste og elektrifisere Meråkerbanen er i gang, og det viser vei for bedre infrastruktur og kommunikasjon over grensen. Vi gleder oss til daglige, raske og komfortable togforbindelser for gods og personer mellom Östersund og Trondheim. Det lover godt at alle kommuner langs jernbanen samarbeider i partnerskapet Atlantbanan for å virkeliggjøre visjonene. Vi vil også understreke betydningen av å oppruste veiene som går over grensen.

I juni i fjor fikk Bane Nor endelig grønt lys til å starte elektrifisering av deler av Trønderbanen

Med bra infrastruktur kan vår felles region styrkes som arbeidsmarkeds- og utdanningsregion. Vi ser derfor positivt på at Trøndelag fylkeskommune og Region Jämtland Härjedalen, sammen med det felles selskapet Naboer AB, har opprettet en ny grensekomité: Fellesrådet. Innenfor rammen for dette samarbeidet kan ulike prosjekt og samarbeid utvikles. Også muligheten for ulike interregprosjekter skal selvsagt bli ivaretatt. Samarbeidet skal være grønt og bærekraftig med Agenda 2030 som grunnlag.

LES OGSÅ: Noen tanker helt på grensen

Som sentergrønne søsterparti vil vi bidra til å styrke vår felles region midt på den Skandinaviske halvøy. Vi er overbeviste om at vi i fellesskap kan bli en foregangsregion og spydspiss for å utvikle samarbeid i Norden etter pandemien. Vi gleder oss til grensen åpner og vi igjen kan besøke hverandre. Det lysner – og nå kan vi bruke vår erfaring fra pandemien til å bygge en felles fremtid. Det er en mulighet vi ikke kan gå glipp av!

  • Mats Gärd, distriktsordförande Centerpartiet Jämtland Härjedalen (C)
  • Per Olav Tyldum, fylkesleder Senterpartiet Trøndelag (Sp)
  • Tomas Iver Hallem, fylkestingsmedlem (Sp)
  • Eva Hellstrand, regionpolitiker (C)
  • Steinar Aspli, fylkestingsmedlem (Sp)
  • Jörgen Larsson, regionpolitiker (C)
  • Ada Johanna Arnstad, fylkestingsmedlem (Sp)
  • Håkan Larsson, regionpolitiker (C)

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå