Det blir en ny sommer hvor kommunen svikter de utviklingshemmede

Svaret fra ordføreren tyder på at det også i år blir en trist sommer for mange voksne utviklingshemmede, skriver Kjetil Utne.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Voksne utviklingshemmede fikk i fjor sommer redusert sitt fra før dårlige aktivitetstilbud til et nytt lavmål på grunn av koronapandemien. I bystyrets siste møte før ferien spurte jeg ordføreren om vi kan regne med at det blir bedre i år. Svaret tyder på at det også i år blir en trist sommer for mange voksne utviklingshemmede. Det eneste lyspunktet er barn og unge. Regjeringen har stilt opp med hele 28 millioner kroner til sommeraktiviteter for barn i Trondheim. Dette får også barn med funksjonsnedsettelser dra nytte av.

LES OGSÅ: Ord skaper holdninger, som igjen skaper diskriminerende handlinger

Lederen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Håvard Ravn Ottesen, skrev dette i et leserinnlegg i Adressa nylig: «Ola med utviklingshemmings ferie i år er at dagtilbudet er stengt. At hverdagens rutiner preges av sommervikarer, nye ukjente ansikter. Kommunens egen ledelse erkjenner at sommeren er krevende, fordi en må organisere ferieavviklingen til de ansatte. Imens sitter Ola og Kari og har ferie i bakgården.»

LES OGSÅ: Vi som ikke får delta i diskusjonen om våre egne liv

Slik var det i fjor, og slik blir det i år også. I sitt svar til meg innrømmer ordføreren at det har vært krevende å planlegge sommeraktiviteter og ferietilbud også i år: «Dessverre har det vært utfordringer i å få frigjort personale som kjenner og kan følge enkelte av tjenestemottakerne, slik at ikke alle som ønsker det kan reise på aktuell aktivitet.»

Dette holder rett og slett ikke. Utviklingshemmede har de samme rettigheter til et godt liv som oss andre. Det dreier seg om likestilling! Men det overrasket ikke. Skandalesakene om Boa i Trondheim har stått i kø i media de siste årene, uten at det har ført til endringer. I fjor kunne man unnskylde seg med en koronapandemi som kom overraskende. I år har ordføreren og flertallspartiene ingen akseptabel unnskyldning.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå