Kan Taliban løfte Listhaug?

- Frp gjør det dårlig på meningsmålingene, men det er nettopp i innvandringsdebatter Listhaug kan glimte til, skriver kommentator Synnøve Vereide.  Foto: Marit Hommedal

Saken oppdateres.

Ved forrige stortingsvalg var innvandring den viktigste saken for velgerne, ifølge SSB. I ettertid har nordmenn blitt stadig mindre engasjerte i denne debatten, i takt med gradvis mindre innvandring til landet.

Pandemien har fått oss til å vende blikket innover: Vi ble straks mer opptatt av hvilke kommunegrenser vi selv hadde lov til å krysse, enn det faktum at migranter og flyktninger ikke kunne krysse landegrensene. Innvandring er ikke spådd å bli en valgkampsak ved dette Stortingsvalget.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Nå kan dette endre seg: Taliban tar stadig større territorium i Afghanistan, og ifølge FN flykter allerede 30 000 afghanere hver uke. Hvor skal disse menneskene dra? Etter flyktningkrisen i 2015 har EU fått strengere grensekontroll. Samtidig sier flere av nabolandene at de ikke ønsker å ta imot afghanske flyktninger.

Frp gjør det dårlig på meningsmålingene, men det er nettopp i innvandringsdebatter Listhaug kan glimte til. Dessuten er Frps løsning om å «hjelpe i nærområdene» ikke lenger regnet som uansvarlig retorikk, men har nærmest blitt et mantra for flere partier. Inkludert hos Ap, som ikke ønsker å bli sett på som for liberale i innvandringspolitikken.

Som innvandringsminister var Sylvi Listhaug god på å skape blest rundt Frps innvandringspolitikk. I 2016 hoppet hun i Middelhavet og lot seg redde av en norsk redningsskøyte. Faksimile: TV2  

Er det bedre ressursbruk å hjelpe flere i nærområdene, enn å motta flyktninger til Norge? Stridsspørsmålet i debatten vil trolig ikke handle om hvor mange vi skal hjelpe, men hvor vi skal hjelpe dem.

Likevel: Hvis nabolandene ikke vil ta imot afghanske flyktninger, hvordan kan vi da hjelpe dem i nærområdene?

Sett fra et humanitært perspektiv, er det katastrofalt at så mange mennesker må reise på flukt. Sett fra et valgkamp-perspektiv, så kunne ikke en potensiell flyktningbølge kommet på et bedre tidspunkt for Frp.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå