Klassifiser Gjevilvassdalen som verdensarv

Denne svenske bidragsyteren ønsker full stopp av utbyggingen i Gevilvassdalen og gjøre området til verdensarvsted.  Foto: Ptivat

Saken oppdateres.

For hver gang jeg besøker Gjevilvassdalen, ser jeg mer og mer utvikling. Det må komme en grense og settes en stopper for videre utbygging. Jeg har vandret i norske fjell flere uker i året i mange tiår, fra Sylane i nordøst til Haukliseter i sørvest. Det finnes mange diamanter med ulike kvaliteter. De som er lett tilgjengelige med bil, bygges ut mest.

LES OGSÅ: Bare trist, trist, trist!

Den fineste diamanten er Gjevilvatnet med sin perfekte innramming i form av Raudøra, Blåhø, Gjevilvasskammen og Okla. Dalen har så unike kvaliteter at den ikke bare er en lokal attraksjon, men noe av det fineste verden har sett. I dalen ligger Gjevilvasshytta, som i 2020 ble kåret til Norges turistforenings fineste hytte av medlemmene. Denne bedømmingen omfattet helheten, ikke minst beliggenheten.

LES OGSÅ: Ordføreren bruker nesten all sin tid på krangelen om ei skiløype

Om enkelte interesser skulle få fortsette å bygge, vil dalen bli ødelagt for alle og verdien av den synke. Med åpent sinn og kreativitet går det naturligvis å lage et konsept som ikke ødelegger Gjevilvassdalen ytterligere. Det er viktig å skape tydelige rammer som kreativiteten må holde seg innenfor. Begynn med å sette en umiddelbar stopp for videre utbygging og få Gjevilvassdalen klassifisert som verdensarvsted. Det skulle gi enda mer vind i seilene for turistnæringen i hele Oppdal kommune.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå