100 innbyggere er blitt borte under Ap og Sp

Tydal har store vannkraftinntekter, men opplever likevel kraftig fraflytting. Det er ikke Erna Solbergs skyld, men lokalpolitikere som Jens Arne Kvello, ordfører i Tydal (Sp), mener innleggsforfatteren.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Adresseavisen har intervjuet ordføreren i Tydal som kommenterer fraflyttingen i kommunen «under Erna». Jeg vet ikke om det er journalisten eller ordføreren som har laget den spesielle overskriften. I samme periode har det vært to partier som har styrt, Ap og Sp. Ingen har hatt større makt til å skape nye arbeidsplasser og hindre fraflytting. De har sovet en tornerosesøvn og levd godt på i inntekter fra statlige vannkraftinntekter. Få kommuner har gitt bedre velferd til sine innbyggere.

LES OGSÅ: Det blinker rødt i trønderske bygder

Tydal var flere år min grønne praktfulle dal takket være min onkels hytte og senere min egen. Jeg har vandret i Nedalen før den grønne dalen ble demt opp for å skaffe strøm til Trøndelag, også de på Frøya som ikke tåler egen strømproduksjon.

I reportasjen fra Tydal er en forsker sitert. Han forteller at flytting til sentrale strøk er noe alle land i verden har felles. Det er en global strukturendring som verken skyldes Høyre, Ap eller Sp. Ungdommen vil til steder hvor det bor mer folk og valgmulighetene er større. Vedum har klar mesterstykket å få nordmenn til å tro at Erna har skylda. Sp skal nå hindre fraflytting ved å legge flere statlige arbeidsplasser til fraflyttingskommuner. Til Tydal kommer sikkert et godt bemannet lensmannskontor som skal fotfølge de mange hundre kjeltringene i bygda.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Har de minste kommunene livets rett?

Heldigvis er Vedums populisme og løsninger avslørt. Jeg ønsker min gamle hyttekommune lykke til og tror at bare privat rasjonelt drevet næringsvirksomhet sørger for vekst og velstand. Tydal mangler en Witzøe som kan få fart på bygda. Politikere klarer det ikke.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå