Kulturpenger under og etter pandemien

Kulturminister Abid Raja og Venstre vil ta vare på kulturen også etter pandemien skriver Erling Moe (V).  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Regjeringen har sørget for ti milliarder til kompensasjon og stimulering av kulturlivet under pandemien. Det er sannsynligvis verdensrekord. Likevel har kulturlivet vært hardt rammet, ikke minst i Oslo der byrådet stengte ned byen i ni måneder. Nå er det åpnet opp, men fortsatt begrensninger på antall. Derfor deles det fortsatt ut koronamidler, og mange arrangementer utover høsten ville ikke vært mulig å gjennomføre uten stimuleringsmidler. I løpet av dette året har jeg vært på mange kulturarrangement som ikke ville blitt avholdt uten statens støtte.

LES OGSÅ: – Mange står allerede i en utsatt posisjon og korona har kanskje vært dråpen for enkelte

Abid Raja sa veldig tidlig at han skulle støtte kulturlivet gjennom hele pandemien. Ingen kunne vite hvor lenge den skulle vare. Derfor har ordningene blitt utvidet i mange omganger, nå sist til 31. oktober. Det er ikke slik at Abid har sagt at ordningene skal opphøre da. Hvis pandemien fortsetter vil også ordningene fortsette. Utgangspunktet er at pandemien er over i oktober. I løpet av neste uke er alle over 18 år fullvaksinert. Deretter kommer den totale gjenåpningen.

LES OGSÅ: – Mange står allerede i en utsatt posisjon og korona har kanskje vært dråpen for enkelte

Noen i kulturlivet og opposisjonspolitikere vil at koronastøtten til kulturen skal videreføres også etter at pandemien er over. Det er et merkelig synspunkt. Kompensasjonsordningen er for avlyste/reduserte arrangement. Stimuleringsmidlene er for å avholde arrangement som ellers ikke ville blitt avholdt. Når verden blir normal, arrangementer blir avholdt og antallsbegrensningene avsluttet, er det merkelig å operere med kompensasjon og stimulering.

I Adressas kulturdebatt onsdag sa Arbeiderpartiets førstekandidat Eva Kristin Hansen at hun er «dritnervøs for at kulturlivet skal gå til grunne», og at koronamidlene må fortsette. Det er opp til det nye Stortinget. Hvis Ap får med seg et flertall på å fortsette med ekstratiltakene etter pandemiens slutt, er det bare å få det vedtatt. Selv tviler jeg på at Ap og Sp vil gå inn for å kompensere og stimulere arrangement som vil bli avholdt uansett.

Venstre vil selvsagt ikke overlate kulturlivet til seg selv før pandemien er over. Behovet avgjør innretning og omfang. Når verden blir normal er det viktigste å arbeide for styrket kulturbudsjett både lokalt og nasjonalt. Publikum er sultne på kultur etter dette året. Bare i løpet av de to siste dagene er det annonsert konserter neste år med Toto og Dream Theater i Trondheim. Jeg er sikker på at de blir kjapt utsolgt. «Utsolgt» blir overskriften på kultur det neste året. Hvis det viser seg at senvirkningene av pandemien blir store for kulturlivet, stoler jeg på at Stortinget stiller opp.

Det er full åpenhet om kompensasjons- og stimuleringsmidlene. Alle tildelinger ligger på Kulturrådets side. Jeg vil anbefale alle kulturinteresserte å se der. Da vil dere se at det er tildelt ganske mye til Trøndelag i flere omganger, til et mer assortert utvalg kultur enn de fleste var klar over at vi hadde. For disse midlene er det skapt mye kultur i regionen gjennom pandemien.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå