Det må bli lettere å kjøpe bolig!

Jeg er helt enig med Marius Øvrebøe i at det må bli lettere for folk å kjøpe seg bolig, skriver Marit Holm Lønseth i dette innlegget.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Jeg er helt enig med Marius Øvrebøe i at det må bli lettere for folk å kjøpe seg bolig. I Norge eier åtte av ti egen bolig, og sju av ti i starten av 30-årene eier egen bolig. Det er bra, og en mye høyere eierandel enn i våre naboland. Det må vi ta vare på. Særlig i de store byene er det en utfordring at boligprisene øker. Ser vi på den såkalte sykepleierindeksen – som viser hvor stor andel av boligene på markedet en nyutdannet sykepleier har – er det nærmest umulig å kjøpe bolig i Oslo. I Trondheim er vi heldigvis bedre stilt, og bortimot hver fjerde bolig er tilgjengelig for nyutdannede.

LES #MINVALGKAMPSAK: Det er ikke bare å knipse og forvente at alle skal jobbe heltid

Vi må allikevel gjøre mye mer for å gi flere mulighet til å eie egen bolig:

  • Det grunnleggende problemet er at det er for få boliger sammenlignet med hvor mange som ønsker bolig. Om vi skal kunne dempe prispresset, må vi bygge flere boliger. Høyre mener at planleggingsprosessene må gå raskere, vi vil få byggekostnadene ned og byggetakten opp. Dette er det viktigste tiltaket for å sørge for at flere kan eie egen bolig.
  • Ikke alle har «foreldrebank». Det bør ikke være sånn at bare de som arver eller har god råd, får mulighet til å komme inn på boligmarkedet. Derfor vil vi utvide ordningen med leie-til-eie. Det betyr at du gradvis kjøper deg opp i boligen du leier i samarbeid med utbygger eller boligbyggelag. Vi vil også at kommunen skal kunne stille krav om at en andel av et boligprosjekt er nettopp slike leie-til-eie-boliger.
  • De som trenger det mest, må få mer hjelp. Mange er langt unna å kunne kjøpe seg noe eget. Det gjelder særlig barnefamilier med lav inntekt. Disse bør få hjelp fra det offentlige til å kjøpe egen bolig. Derfor har Høyre i regjering styrket startlånsordningen. I vår regjeringsperiode har hittil 50 000 husstander fått hjelp til å kjøpe egen bolig gjennom startlån.

LES OGSÅ: Debatt om sosial boligbygging

Høyre vil gjøre det lettere for flere å eie egen bolig. Derfor er det også viktig at flere får hele, faste stillinger. Jeg er også helt enig med Øvrebøe i at flere må få muligheten til å jobbe heltid om de ønsker det. Det er viktig for å kunne gjøre det mulig for flere å kjøpe bolig. Dessverre ser vi at altfor mange kommuner ikke følger opp dette arbeidet godt nok. Høyre oppfordrer derfor lokalpolitikerne både i Trondheim og resten av landet til å ta sin del av ansvaret slik at vi sammen kan bidra til å hjelpe flere til å kunne kjøpe seg sin egen bolig.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå