#minvalgkampsak: et bedre barnevern

Øk kapasiteten i barnevernet!

Alex Brol  Foto: Privat

Saken oppdateres.


#min valg kamp sak

Politikerne har sine valgkampsaker. Hva er din? Send innlegg til debatt@adresseavisen.no.


#minvalgkampsak: et bedre barnevern

Mitt navn er Alex, og jeg er veldig opptatt av det norske barnevernet skal fungere godt.

Jeg har tidligere delt min historie om at barna mine bor i fosterhjem fordi jeg er syk. Denne gangen ønsker jeg en saklig debatt. Basert på egne opplevelser gjennom de siste fire årene mener jeg at barnevernet ikke har god nok kapasitet.

Jeg er ikke politiker, jeg har ingen løsning på noe av problemene barnevernet har, det eneste jeg ønsker, er å bli hørt. Denne saken handler om barn, sårbare barn som trenger hjelp, men som ender opp med å stå i «kø» i månedsvis. Barn som ikke har andre å stole på enn barnevernet. Jeg vet at det ligger bekymringsmeldinger etter samtaler med foreldre som blir henlagt fordi barnevernet ikke har kapasitet til å følge opp familien. Til tross for at hjelpebehovet er der - jeg vet at det er slik, fordi jeg snakker av egen erfaring.

LES #MINVALGKAMPSAK: Mange jeg kjenner får frysninger av tanken på nærskolen

Barna som ikke blir sett og som ikke får hjelp av barnevernet i tide, ender opp med livslange konsekvenser og faller gjerne utenfor samfunnet som voksen. Jeg møtes ofte med mye negativitet når jeg sier dette, men la oss alle være ærlige, det finnes mange familier der ute som trenger hjelp og det finnes barn som bør flyttes ut av hjemmene sine. Dette er den harde sannheten, den er tung å ta innover seg, men det er viktig at tema som dette blir tatt på alvor.

Som mor til to barn som er i fosterhjem, opplever jeg også at de plasserte barna ofte ikke får den hjelpen de skal ha hos for eksempel psykolog eller annen type oppfølging. Slik kan det ikke være, og jeg sier ikke at det er de ansatte i barnevernet sin feil, absolutt ikke! Vi ser mange artikler om ansatte som sykemelder seg eller slutter å jobbe fordi det rett og slett blir for tungt.

LES SIV SANDVIK: De sårbare barna er fortsatt sårbare. Vi har bare sluttet å snakke om dem

Det er her politikere må komme inn i bilde, her må det gjøres noe, settes inn flere ressurser. Kanskje fortjener de ansatte i barnevernet bedre lønn, bedre turnus eller bedre oppfølging selv? Jeg kan bare tenke meg at en slik jobb tar på, og vi kan ikke glemme at de ansatte også bare er mennesker, de har følelser og kan bli slitne.

En annen ting jeg selv kunne tenke meg fra politikere sin side, er en opplysningskampanje som forteller om hvordan barnevernet egentlig fungerer. Om at de ikke er noen monster som kommer og tar barna fra et godt og trygt hjem. En slik kampanje kan bidra med å endre folk sine synspunkter, og bidra til samarbeid mellom barn, foreldre og barnevern blir lettere. Jeg vet også at barnevernet gjør feil, men vi har snakket om disse feilene i mange år nå, vi hører sjeldent om noe annet enn feilene.

Jeg skriver ikke dette innlegget for min egen del, jeg skriver den fordi jeg ønsker at alle barna som trenger hjelp får den hjelpen de fortjener. Jeg skriver dette fordi de barna ikke har en sterk nok stemme til å selv be politikerne om å våkne opp.

Så vær så snill, kjære politikere, gjør noe. Hjelp barnevernet til å få bedre kapasitet. Gjør det for de utsatte barna sin del.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Hei! Vi har stengt kommentarfeltet under dette innlegget. Ønsker du å svare på dette debattinnlegget? Send til debatt@adresseavisen.no.

På forsiden nå