Kjip retorikk eller kjip politikk?

Saken oppdateres.

Adresseavisens kommentator, Synnøve Vereide, anklager på kommentatorplass Rødt og SV for å profitere på kjip retorikk. Med god politikk skal «kjip retorikk» bekjempes, og med god retorikk har kjip politikk blitt gjennomført de siste åtte årene.

Noe av bakgrunnen for Vereides kommentar er et debattinnlegg fra Jo Erik Øverby, daglig leder i Sjøskogbekken FUS barnehage. Øverbø hevder at de ansatte i barnehagen har fått et profitørstempel i panna. Vereide skriver på Facebook-gruppa Adresseavisen Midtnorsk debatt at hun ville synes det var veldig leit om hun stadig ble anklaget for å jobbe for en velferdsprofitør. Nesten halvveis ut i september har jeg sluttet å innta allergimedisin mot høysnue; det angrer jeg på, for her har Øverbø og Vereide satt opp hver sin stråmann.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Både Øverbø og Vereide sine innlegg er for øvrig grundig svart ut av 1. kandidat for Rødt i Sør-Trøndelag, Hege Bae Nyholt, og leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Jeg tillater meg likevel å poengtere en ekstra gang at Rødt ikke har stemplet ansatte i kommersielle barnehager som velferdsprofitører. Vereides antydning om anklager mot de ansatte faller på sin egen urimelighet, ettersom det i anklagebegrepet ligger et element av ansvar og bebreidelse. De ansatte kan selvsagt ikke stilles ansvarlige for hva eieren av arbeidsplassen finner på av kreative ordninger for å skyfle skattekroner ned i egne lommer.

Spør vi de ansatte vil de sannsynligvis svare at de er enige med oss: Skattepenger bevilget til velferd skal gå uavkortet til velferdstjenester. Hva gjelder ledere i kommersielle barnehager må vi bare anta at deres lojalitet ligger til eierne, på samme måte som lojaliteten hos en enhetsleder i kommunen ligger til kommuneadministrasjonen. Ingenting overraskende eller feil ved det, selv om vi som jobber på gølvet til tider skulle ønske at lojaliteten beveget seg nedover heller enn oppover. Det blir imidlertid en digresjon.

Bakgrunnen for at jeg i det hele tatt bruker mer tid på dette nå, er en utfordring jeg halvveis på spøk ga Synnøve Vereide på den nevnte Facebook-gruppa: «Ser fram til kommentaren din om hvordan høyresidens retorikk fører til at offentlig ansatte får stempel som ineffektive, inkompetente og ikke verdige tillit til å utføre jobben sin etter faglig skjønn.» Vereide er ikke mindre rutinert enn at hun brukte den gamle speil-forhekselsen, og snudde utfordringa tilbake til meg.

Før jeg går videre vil jeg påpeke at jeg selvsagt er klar over at min (halvveis) spøkefulle utfordring er en what-about-isme. Det er likevel påfallende hvordan borgerlige krefter fortsetter å skyve de ansatte (og de «kvinnelige gründerne», hilsen Venstre) foran seg når kritikken vår konsekvent har rettet seg mot eierne, makthaverne og systemet. Derfor er det på sin plass å rette fingeren mot den mistilliten Solberg-regjeringene har vist arbeidsfolk gjennom to stortingsperioder. Den er rett og slett forferdelig, men har hele veien blitt framført med pjatt om valgfrihet, verdiskaping, effektivitet, at det skal lønne seg å arbeide og mas om robuste kommuner og fagmiljøer – veldig fine honnørord! Vereides uttalelser kan således tolkes til å handle om «tonen i debatten».

Det ligger an til at høyresidens gode retorikk og kjipe politikk blir irrelevant fra og med tirsdag, men her er likevel noen få tilfeldig utvalgte punkter:

  • Lærerløftet: Lærere har blitt vist en helt utrolig mistillit gjennom det såkalte lærerløftet – vi trenger bedre lærere er mantraet (underforstått: Lærerne er for dårlige).
  • ABE-reformen: Ostehøvelkutt på godt norsk, en oppskrift på hvordan skape dårligere faglighet, dårligere arbeidsmiljø og dårligere tjenester.
  • Produksjonsmål: NAV-ansatte har blitt fratatt sin faglige integritet gjennom å bli målt på «produksjon» – kvantitet foran faglig kvalitet.
  • Fritt behandlingsvalg: Helsearbeidere i det offentlige er ifølge høyresiden ikke gode nok. At det handler om kommuneøkonomi, grunnbemanning og lønn/status møter ingen forståelse på høyre flanke.
  • Det skal lønne seg å arbeide: Kutt i AAP, kutt i feriepenger til arbeidsløse, kutt i barnetillegget for uføre – bare folk blir fattige nok så tar de seg nok sammen.

Ingenting er avgjort før siste stemme er talt opp. Vil du sikre regjeringsskifte og en sterk venstreside på stortinget bør du stemme Rødt. Vi er innstilt på samarbeid, og vil ta kampen for å bytte ut kjip politikk med politikk som fungerer for fellesskapet. Så får heller kommentariatet tåle litt «kjip retorikk».

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå