Kortinnlegg: Olavsstatuen for hogg?

  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Jeg har ikke ønsket å starte en diskusjon om hvorvidt statuen skal ned eller ikke, men har villet peke på noen forhold omkring tilkomsten av Trondheim som problematiserer statuen på torget.

LES KRONIKKEN: Hva gjør vi med Olav Tryggvason på Torvet?

At Trondheim har utviklet en bystruktur for 997 som oppfylles av de kriterier et godt belagt, men det avklarer selvfølgelig ikke uten videre Olav Tryggvasons rolle i selve bydannelsesprosessen, ut over at han ikke har bidratt på den måten sagaene sier, og dermed formelt ikke kan omtales som byens historiske grunnlegger.

Statuen kan dermed stå som en påminnelse om at fortiden forståes og fremstilles i en samtid.. Det er dessuten et godt poeng at selve statuen er en del av byens historie og derfor bør bli stående, ikke med begrunnelsen at den har stått der i 100 år og at figuren på statuen er byens grunnlegger, men fordi forestillingene om at dette var rett i 1921 var så viktige for byen at dette måtte gjøres synlig gjennom en sentralt plassert statue.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå