Rødt-Hege på Stortinget

Rødt valgvake der Hege Bae Nyholt jubler over stortingsplass. Innleggsforfatteren er ikke fullt så begristret.  Foto: Adresseavisen

Saken oppdateres.

Jeg leste med interesse Hege Bae Nyholts kronikk som nyvalgt på Stortinget, og at hun ikke skal sitte stille på benken. Nei, det gjør hun sikkert ikke. Jeg har fulgt med i norsk politikk siden 50-tallet, og vært tidsvitne til representanter for partier på den ytterste venstresiden, og felles for dem har vært høylydt protest mot vårt demokrati. I dag fikk kronikken meg til å lese hele partiprogrammet til partiet Rødt. Det som slo meg, var at det til forveksling ligner programmet til kommunistpartiet i Den tyske demokratiske republikk i sin tid. Vi så hvordan det gikk.

LES OGSÅ: Hanne Lise var jublende glad i 12 timer - så kom nedturen

I «7 raske spørsmål» i NRK på slutten av valgkampen ble Bjørnar Moxnes spurt:» Carl Marx eller Friedrich Engels?». Lurt nok svarte han: «Ingen av dem» Men partiprogrammet til Rødt avsluttes med et sitat av Carl Marx. Så i partiet er han fortsatt høyst aktuell, men hans erklærte kommunisme passer kanskje ikke i en norsk valgkamp i 2021.

Det merkelige er at kandidatene til partiet Rødt under valgkampen i media ikke ble konfrontert med konsekvensene av politikken Rødts søsterpartier har ført, først under Stalin, etterfulgt av et utall kommunistiske diktaturer, ikke bare i Europa. Fortsatt regjerer kommunistene i Nord-Korea og Kina. Er det virkelig dit noen vil? Den samme retorikken som Bjørnar Moxnes bruker, var den samme som Vladimir Lenin, Josef Stalin, Mao Ze Tung og mange andre benyttet før de kom til makten.

Er det noen grunn til å tro at et fremtidig norsk kommunistisk samfunn vil arte seg annerledes enn dagens Cuba og Kina? De som nå lar seg sjarmere av Bjørnar Moxnes og Mimir Kristjansson, anbefaler jeg å lese Gulag-arkipelet av Alexandr Solzjenitsyn.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå