Utbygging av sykkelveier i sentrum er nødvendig

Samferdsel er et samspill, og det er ikke bilister mot syklister., skriver sykkeltalsmannen i dette innlegget.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Trondheim kommune har vedtatt å doble sykkelandelen og at alle skal oppleve det som trygt å sykle i Trondheim. Det er satt en ambisjon om å bli Norges beste sykkelby. Dersom vi skal nå disse målene, kan vi ikke la være å bygge gode sammenhengende sykkelveier gjennom sentrum, og nå en passasje som dekker øst-vest med utbygging i Fjordgata. Å velge sykkelen, skal oppleves som trygt og behagelig for alle aldersgrupper og samme hvilken risikoprofil man har. Dersom det er selve Fjordgata som noen mener er problemet, så burde de i stedet komme med alternative ruteforslag, og ikke kun klage og avfeie behovet som Koteng gjør i sitt innlegg.

Økt sykkelandel betyr ikke at alle må sykle fremfor å kjøre bil, men at det skal være lettere å velge sykkelen for de som ønsker. Dersom én person velger å ta turen med sykkel fremfor bil, blir det enklere for den andre personen som har behov for å ta bilen.

LES OGSÅ: – Sånn som det står nå, er dette helt uansvarlig

Samferdsel er et samspill, og det er ikke bilister mot syklister. Det dreier seg om innbyggere som skal komme seg til steder, men må forholde seg til hverandre. Bilen tar stor plass både på veien og parkert, og derfor er det ønskelig at vi oftere velger sykkelen, går eller tar kollektiv. Man kan også nevne argumenter som lokalt miljø og folkehelse som gode grunner til å sykle mer.

Påstanden om at det vil skade næringen i området på sikt, har ikke noe grunnlag i forskning og undersøkelser fra andre prosjekter der man fjerner parkeringsplasser til fordel for sykkelvei. Snarere viser undersøkelser det motsatte, en økt handel. Forslaget har vært ut på høring og det har vært mange muligheter til å si sin mening. Selv mener jeg at sykkelveien ikke blir så god som den burde bli, særlig ved Ravnkloa, men det blir uansett en forbedring.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå