Rettferdige krav fra streikende kulturarbeidere

Å gå til streik er noe av det tyngste fagbevegelsen gjør. Før vi kommer dit, snur vi alltid alle steiner, skriver Kristian Tangen i LO.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Deler av kulturlivet står stille grunnet en rettferdig streik. Torsdag er det tvungen mekling. Uten en løsning vil flere kulturarbeidere i Trøndelag havne i streik fra fredag. De ansatte hadde gledet seg til å møte fulle saler med publikum etter en lang periode med restriksjoner og permitteringer. De ville tilby folket gode kulturopplevelser. Men slik ble det ikke. LO-medlemmer i forbundene Creo, Fagforbundet og NTL har blitt tvunget til å legge ned arbeidet over hele landet.

LES OGSÅ: Trapper opp streiken ved Trøndelag Teater

I morgen torsdag har det gått en måned siden kulturstreiken startet og partene skal derfor møtes til tvungen mekling. Ved ingen løsning før fredag vil det i Midt-Norge føre til at Turneteateret i Trøndelag blir tatt ut i streik, samt det blir opptrapping ved Trøndelag Teater.

LES OGSÅ: Streiken er en forsmak på pensjonsbråket

Bakgrunnen for streiken er avtalen fra 2016 da Creo, Fagforbundet og NTL gikk med på en midlertidig innskuddspensjonsordning. Dette med en tydelig forutsetning om å komme til enighet om en permanent ordning. En ordning som alle kunne leve med. Det har arbeidsgiverne tydeligvis glemt. I teatrene, operaen og orkestrene er 50 prosent kvinner. De blir straffa med dårligere pensjon fordi de lever lenger enn menn. Det kan vi ikke godta i år 2021.

LES OGSÅ: Mer livsvarig pensjon, Eidsvåg

For fem år siden hadde de en pensjonsordning som var livsvarig. Den gjorde ikke forskjell på kvinner og menn. En rettferdig pensjon. Kravet nå er en ny, permanent pensjonsordning som ivaretar disse viktige prinsippene. En hybridpensjon kan være en slik ordning som gir både forutsigbarhet, likestiller kvinner og menn, og varer livet ut.

Å gå til streik er noe av det tyngste fagbevegelsen gjør. Før vi kommer dit, snur vi alltid alle steiner. Forhandler og megler. Og håper at fornuften skal seire. Som regel gjør den det. Men ikke i år i kultursektoren. For viktige prinsipper som likestilling kan ikke brytes. Da blir dessverre arbeidskonflikt og streik eneste utvei. Steiken i Kultur-Norge er en viktig og rettferdig streik som har full støtte fra LO.

Interessert i debatt? Les fleire innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå