Nidareid-ulykken i 1921: Hva skjedde?

Misforståelsen gikk imidlertid ikke på klokkeangivelsen, men derimot på uttrykket «natt til», skriver debattanten.   Foto: Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum

Saken oppdateres.

I anledning av 100-års-jubiléet for åpningen av Dovrebanen, har «Adresseavisen» hatt noen oppslag om Nidareid-ulykken. Det var rundt midnatt natten mellom søndag 18. og mandag 19. september 1921 at toget med festdeltakere fra åpningen kolliderte med et annet passasjertog ved Nidareid mellom Trondheim stasjon og Marienborg.

LES KRONIKKEN: Hva skjedde da seks personer mistet livet?

I kronikken 24. september 2021 blir spekulasjonen om hvorvidt det var klokkeangivelsen som skapte misforståelser gjengitt, således at en trodde at ekstratoget sørover skulle gå på dagtid og ikke på natta. Misforståelsen gikk imidlertid ikke på klokkeangivelsen, men derimot på uttrykket «natt til». I ekstratogtelegrammet stod det at toget skulle gå fra Trondhjem «kl. 11.45 em. natt til mandag d. 19/9 1921». Det oppstod misforståelser om hvilken natt det var tale om, og dette var en av flere sammenfallende omstendigheter som bidro til at ulykken kunne skje.

Telegrafisten på Marienborg, der togene skulle krysse, hadde det svært travelt. For å vise at sporvekselen var betjent, viste han et grønt lys med signallykten. Dette for å unngå at nordgående dagtoget skulle forsinke det forsinkede ekstratoget med gjestene fra Dovrebanens åpningshøytidelighet. Dette misoppfattet lokpersonalet på det nordgående dagtoget som at det var klart for passering. Plunder med lubrikatoren på loket gjorde at fyrbøteren ikke kunne følge signalene under hele innkjøringen til Marienborg. Konduktøren fikk ikke åpnet vinduet på konduktørvogna i tide tidsnok til å se at det ikke stod noen togekspeditør ved vakthytta på Marienborg. Hadde det vært to mann på Marienborg, slik det var blitt bedt om på forhånd, hadde ulykken trolig vært unngått. Ifølge det første ruteforslaget skulle dessuten togene ha krysset på Trondhjem stasjon. Bagasjehåndtering førte dessuten til at det sørgående ekstratoget ble forsinket fra Trondhjem, men dette førte dessverre ikke til at kryssingen ble flyttet til Trondhjem stasjon.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå