Digitalisering for folk flest

Det er gledelig at NTNUs rektor trekker frem digitalisering, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Privat /Adresseavisen

Saken oppdateres.

Det er gledelig at NTNUs rektor trekker frem digitalisering i kronikken «Ny regjering må satse på kunnskap, digitalisering og havet» i Adresseavisen 6. oktober. Norge må fortsette å klatre opp på den digitale stigen!

Digitalisering er essensielt når det kommer til bedrifters mulighet for å innovere, utvikle seg og i det hele tatt overleve i et marked i konstant endring. Digitalisering av verdikjeden bidrar til å skape overskudd og kan bidra til å gi et økonomisk spillerom til å være innovative, som igjen kan gi virksomheter en konkurransedyktig fordel også i global sammenheng. Men hva betyr digitalisering for folk flest, og for de mange små og mellomstore bedriftene i landet (SMB)?

LES OGSÅ: Samarbeidsevne og delingskultur for bedre leveranseevne

SMB utgjør mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge, og 47 prosent av de ansatte i privat sektor. De står samlet for nær halvparten av den årlige verdiskapingen i landet – nær 700 milliarder kroner. Viktigheten av at disse bedriftene løfter seg digitaltalt, er derfor kritisk viktig og en forutsetning for vekst. Her er et par konkrete eksempler fra utfordringer i hverdagen til en SMB, og hvor digitalisering bidrar til økt kvalitet, effektivisering og sikkerhet:

  • Vi bruker flere timer hver uke på å lete etter data. Å finne feil versjon av en fil eller vente på kolleger som har informasjonen man trenger koster tid og penger.
  • Informasjon som manuelt overføres mellom systemer, fører ofte til feil. Når informasjonen skal deles med innkjøp som planlegger produksjonen, er det kritisk at alle detaljer stemmer. En liten feil i en stykkliste blir fort dyrt og forsinker prosessen, i verste fall kan det gi dagsbøter.

For å dra nytte av de nye teknologiene som kommer, må bedriftene ha den grunnleggende digitale infrastrukturen på plass og kontroll på egen data. Uten dette vil man ikke mestre å utnytte informasjonen internt i bedriften og heller ikke klatre videre opp den digitale stigen.

LES OGSÅ: Forsvaret må møte truslene i det digitale rom med cybersoldater

Digitalisering som kommuniseres fra politisk hold, fremstår som science fiction for folk flest. AI (kunstig intelligens) og digital transformasjon er definitivt ikke øverst på agendaen for en mindre aktør i byggebransjen. For at SMB skal holde tritt med utviklingen og bli i stand til å gjennomføre et digitalt løft, må også deres hverdag inn på agendaen.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå