Ingen er mot mål om utslippskutt

Våre tiltak er mulig med dagnes teknologi og uten vanvittig kostnadsvekst for dem som skal etablere seg i boligmarkedet, svarer Julie Brodtkorb på Audun Otterstads kritikk..  Foto: Adresseavisen.

Saken oppdateres.

I et innlegg i Adressa den 8. oktober fremstiller regionsjef i EBA, Audun Otterstad, det som MEF er mot å kutte utslipp. Det vet han vi ikke er, det står også tydelig i artikkelen han henviser til. Å være mot EBAs forslag om å gjøre dette ved tiltak som mest sannsynlig øker boligprisene må være lov.

LES OGSÅ: Kommunen vil øke boligprisene i Trondheim. Vil innbyggerne det?

Vi i Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har mange tiltak som vi mener vil ta vår sektor til målene i Parisavtalen, uten å true arbeidsplassene til anleggsfolk og øke boligprisveksten. Det første og mest effektive tiltaket er å kjøre dagens maskinpark på avansert andregenerasjons biodiesel. Våre leverandører utsteder bærekraftssertifikater som viser utslippskutt på 75–90 prosent sammenlignet med konvensjonell diesel.

LES OGSÅ: Vil ha lovendring slik at alle byggeplasser blir som denne i Trondheim

To tredjedeler av utslippene kommer av materialene vi bruker i anleggsprosjekter. Skal vi nå våre internasjonale forpliktelser, må vi se på byggesteinene vi trenger for å bygge vei, vann og avløp og fundamenter til bygg. En sak vi har mast utrettelig på lokalpolitikere om, er bedre reguleringer av massedeponi lokalt. Også i Trondheims-regionen er dette svært aktuelt. Dette vil redusere transportavstander, veislitasje og viktigst av alt klimagassutslipp.

Jeg forstår at våre krav ikke er like mye symbolpolitikk som de tiltakene EBA og Trondheim kommune vil ta i bruk, som å kreve at nye boligprosjekt skal være bygget fossilfritt. Men våre tiltak er mulig med dagens teknologi og uten vanvittig kostnadsvekst for dem som skal etablere seg i boligmarkedet. Summen av våre forslag bidrar helt klart til å møte anleggssektorens krav om reduserte utslipp.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå