Jeg møtte jenter som ble giftet bort

Jeg opplevde det som brutalt at jenter får en prislapp og dermed blir gitt en lavere menneskelig verdi, skriver debattanten.   Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

I Bangladesh møtte jeg unge jenter som ble giftet bort til eldre menn. Det som overrasket meg var at dette er helt vanlig. I Bangladesh bor det 166 millioner. Og over halvparten av jentene er gift før de er 18 år og hver tredje har blitt mor. Derfor er jeg så glad for at Bangladesh er et av fokuslandene ved årets TV-aksjon «Barn, ikke brud» 24.oktober.

På landsbygda traff jeg en far som hadde giftet bort den eldste av to døtre. Han betalte svigersønnen penger for å gifte seg. Dette er tradisjon og kalles medgift. Medgiften øker med alderen og hennes var uvanlig høy fordi hun allerede var i tjueåra.

Kvinnen flyttet imidlertid tilbake til sin egen familie etter kort tid. Hun tok ut skilsmisse og hadde sagt tydelig i fra om at hun ikke fant seg i at ektemannen var voldelig mot henne. Selv om hun hadde blitt utsatt for vold ble ikke skilsmissen godt mottatt på hjemstedet. Skilsmissen medførte at familien ble påført skam.

Familiefaren måtte da sørge for at skam-stempelet ble løftet av. Faren tok den yngste datteren på 13 år fra skolen og giftet henne bort så fort som mulig. De måtte ha minst ett suksessfullt og billig giftemål i familien.

Helt vanlig. En datter som blir giftet bort er en munn mindre å mette. Helst skal det altså gjøres i ung alder for å gjøre ekteskaps-kostnaden lavere for familien hun kommer fra. Det mest oppsiktsvekkende tilfellet jeg fikk høre om var en tolv år gammel jente som ble giftet bort til en syttiåring.

Over halvparten av jentene i Bangladesh opplever noe som ligner på denne historien. De blir ufrivillig gitt til en eldre mann. En mann som kan gjøre som han vil med sin kone, og felleskapet og myndighetene godtar det. Jeg opplevde det som brutalt at jenter får en prislapp og dermed blir gitt en lavere menneskelig verdi.

Noen er heldige. Jeg så det som et lyspunkt å besøke jenter som gikk på en trygg skole. Ved denne unike skolen var det 50/50 med jenter og gutter. På den måten fikk også guttene lære at jenter har en plass på skolen og i samfunnet.

Jentene på skolen var klar over hvor heldige de var og de fortalte meg om de allerede gifte venninnene på syv, åtte, ti og tolv år som ikke hadde fått samme mulighet. Ved å gå på denne skolen unnslapp jentene sosial kontroll, overgrep, vold og tidlig graviditet og ble heller utrustet til å få en jobb og inntekt. De gikk i mot sin egen kultur og fikk en mulighet til å ta egne valg.

Gjennom TV-aksjonen kan vi sammen bidra til at jenter beholder sin status som «barn», ikke «brud». Midlene fra innsamlingen gir Plan mulighet til å spre informasjon og jobbe for at jenter kan beholde skoleplassen og unngå å bli giftet bort.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå