Er dette virkelig kommunesdirektørens beste idé?

FHI-forskeren er skeptisk til kommunedirektør Morten Woldens forslag om innreiseforbud.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Kommunedirektøren i Trondheim foreslår innreiseforbudet, for å forhindre «importsmitte». Er det virkelig hans beste idé? Når de to største aldersgruppene av nye smittende per i dag er 10-19-åringer, som er uvaksinerte (barn bosatt i Norge altså, ikke barn som har sneket seg over grensen). Og 20-29-åringer som finner det svært vanskelig å ikke være sosiale (igjen, norske studenter; utenlandske studenter og stipendiater var utestengt fra tidlig)? Når smittetall går opp, forslaget er å peke på utlendinger?

Nakstad minner oss om at det er smitte innenlands som driver pandemien nå. Det er ikke turister (mitt land fraråder reise til Norge), ikke flyktninger (EU har gjort en kjempejobb av å stenge dem på grensen i kulden), og ikke arbeidsinnvandrere (som vi ønsker velkommen for å jobbe i sykehusene, så lenge at norske helsepersonell får lov å reservere seg mot vaksinen).

Skyhøye smittetall er et ikke overraskende resultat av en total gjenåpning og mangel av smitteverntiltak, at vi ikke vaksinerer barn, og at immunitet senkes (25-40 prosent mindre) for oss heldige som fikk dose to av Pfizer eller Moderna i sommer.

Jeg kunne forstå at alle tiltakene ble droppet før valgdagen. Kulturrestriksjoner, karantenehotell, endringer i skjenkelov. Disse har blitt polarisert og politisert, og jeg forventet nesten at politikere ville prøve å appellere til folkets sterkt ønske å gå tilbake til «det normale», i hvert fall fram til de kom inn på Stortinget.

LES OGSÅ: Helsemyndighetene vurderer koronapass og tredje dose

Men helsemyndigheter og kommuner nekter nå å styre, som gjør at folk flest nekter å anerkjenne både alvoret og ansvaret. Daglig leser vi om påvirkninger på helsesystemet og helsepersonell: operasjoner og undersøkelser som blir utsatt; helsepersonell som blir sykemeldt og utslitt. Likevel ser det ut til å være en oppfatning at dette er ikke noe vi må forholde oss til lenger. Vi kan ikke få både i pose og sekk – vi kan ikke ignorere alvoret og nekte smittetiltakene, og samtidig skylde på utlendinger og importsmitte.

Smittetiltakene kan være så enkle som små adferdsendringer. Munnbind fungerer. Avstand fungerer. Maksimum antall nye folk hjemme hver uke fungerer. Dette i tillegg beskytter folk som er spesielt sårbar eller utsatt. Men det er tilsynelatende lettere å skylde på utlendinger, og enda lettere å skylde på en diffus, oppfunnet idé av folk som prøver å importere smitten inn, som må stenges ut.

Det er så mange utlendinger og innvandrere som jeg, som har forholdt oss til smitteverntiltak både i Norge og internasjonalt, og likevel får skyld for nye smittetilfeller. Jeg har ikke sett familien min på to år. Jeg er like så lei som alle andre. Helst se på din egen adferd. Vær villig til å akseptere smittetiltakene. I det minste, bruk munnbind. Og ikke finn en syndebukk hvis, du ikke vil følge smitteverntiltakene.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå