«Bøndene har det verre enn du tror»

Daniel Nordtug (14) mener bøndene i Norge trenger høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Han kom på tredjeplass i Adresseavisens skrivekonkurranse.  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

Landbruk er en viktig del av livene våre, selv om man ikke bor på gård eller har noen forbindelser til landbruket. Bønder er de som gir oss maten som vi setter på bordet, og som vi spiser. Det er en stor misforståelse at mye av maten vår kommer fra «vårt eget land», for det er ikke sannheten. I jordbruksoppgjøret brukte staten statistikk på bøndenes inntekter som mange bønder selv mener at ikke stemmer. Disse tallene viser ikke det bøndene opplever i lommeboka. Staten mente at bøndene har det bra, men de sa noe helt annet selv. Er det rettferdig?

Bønder er blant de som har lavest lønn av alle yrker i Norge, viser statistikk fra SSB. Nærmest alle yrker rundt om i landet har blitt lyttet til av staten og har fått sitt prosenttillegg, men ikke bøndene. Toget har gått, men bøndene står igjen på perrongen. Er dette det rettferdige Norge som alle snakker om? Det tror ikke jeg.

Les flere innlegg fra Adresseavisens skrivekonkurranse her!

Vi har aldri hatt et så stort antall nedlagte gårder, meierier og slakterier. Dette er ikke et problem, men en KRISE! Og det er jo mange årsaker til at dette har skjedd. Dårlig økonomi som følge av lav pris på produkter og høy pris på utstyr og byggematerialer, mangel på jordareal og en haug mer. Vi må si nok er nok, både bonde som økonom. Sentralisering har egentlig aldri hjulpet jordbruket. Meierier, slakterier og generell matproduksjon har blitt flyttet lengre unna de fleste bønder, og bort fra distriktene.

Det kan høres litt rart ut, men det er jo sant. Jeg får hele tiden høre historier fra «de eldre generasjonene» om hvordan gårdsdrift og jordbruk var noe trivelig og vakkert, men at nå så er det trist og slitsomt. Om hvordan det å være en bonde, var noe som man kunne være stolt av. Det var gjeldfritt, handlet om småbruk og lokal produksjon. Men nå så sitter jo nesten de fleste bønder med millioner i gjeld, for både fjøs, teknologi, og utstyr. Hva har skjedd?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Er det bra at bønder, som i gjennomsnitt har blant de laveste lønningene, har en av de høyeste kostnadene? Både i form av egenkapital som kreves for å starte en gård, og ikke minst utgifter til å fortsette og drive. De jobber nesten gratis for at vi skal betale mest mulig til selskapene som kjøper fra bøndene og selger til oss. Er det rettferdig? Nei.

Når man ser på et samfunn som er dårlig utviklet så ser man veldig mye landbruk, det er fordi landbruk er «ryggmargen» i et hvert land, det er landbruk som gir oss maten vi spiser. Men det er sjeldent at landbruk blir behandlet som det det er, ett av de viktigste yrkene i hele Norge.

Les flere saker og debattinnlegg om landbruk her!

Vi trenger jordbruk, bønder og dyrevelferd, men landbruket her i Norge har det forferdelig. Landbruket i utallige land rundt om i verden har lignende problemer med lav lønn og vanskelige forhold, hvor små gårder og lokal produksjon har blitt nedprioritert.

La oss håpe at jordbruket kommer tilbake på beina, men mest sannsynlig krever det enorme endringer. Likevel, lykke til bøndene som sliter livet av seg, bare for at vi skal betale mer til selskapene og ikke til bonden.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå