«Er du en av dem som roper «jævla homser» etter to gutter som holder hender?»

Gunnhild Hassel Pedersen  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Ordet homo blir brukt som et skjellsord hver dag. Medmennesker sin identitet blir betegnet som noe negativt. Hver dag, hver eneste dag. Jeg hører det, det gjør du også. Griper vi inn? Hjelper vi til? Svaret er mest sannsynlig nei. Kanskje er du en av dem som roper «jævla homser» etter to gutter som holder hender. Dritkult gjort.

Les flere innlegg fra Adresseavisens skrivekonkurranse her!

Hvordan tror du det er å føle seg annerledes og få det påpekt slik? Tror du det er lett å være seg selv når man blir dårlig behandlet for det, hver jævla dag. Ungdomstiden er uten tvil vanskelig nok som den er, skal vi virkelig gjøre den enda vanskeligere for hverandre? Det finnes kanskje mange som mener at jeg overdriver, at homofile ikke har det verre enn andre. Vel, her er noe dere kan tygge på:

  • Ifølge jusleksikon.no (2017) var seksuell omgang mellom menn straffbart frem til 1972. Paragrafen sa ikke noe om kvinner, fordi seksuelle handlinger mellom kvinner ble sett på som umulig.
  • Den nye ekteskapsloven trådte i kraft i 2009. Før det var det ikke lov til å gifte seg med en av samme kjønn. Det er bare et øyeblikk siden, så for å sette det i perspektiv: 2009 var åtte år etter terrorangrepene 9/11.
  • En nasjonal spørreundersøkelse fra januar 2021 (SSB) viser at 42 prosent flere homofile er lite fornøyd med egen psykisk helse sammenlignet enn andre. Hva er grunnen til dette, tror du?
  • I Norge i dag er det lovlig med homoterapi (Lovdata.no, 2020). Å «reparere» mennesker fordi de elsker noen.

Homofile har kjempet hardt og lenge for å få de rettighetene de har i dag. De har sloss for å få lov til å være den de er, og det er ikke fordi de har så jævlig lyst til å være annerledes, men fordi de heller vil dø enn å late som at de er noen de ikke er. Homofile har alltid blitt sett ned på i samfunnet vårt. Blitt undertrykt, diskriminert, straffet og drept. Likevel fortsetter vi å gjøre det vanskelig for dem å være seg selv. Vi fortsetter å frata dem retten til å elske.

Et homofilt menneske er like mangfoldig, kreativt og spektakulært som et hvilket som helst heterofilt menneske. Likevel er det vanskelig for mange homofile å leve i dagens samfunn fordi de blir forskjellsbehandlet. Mange ender opp med depresjon, selvmordstanker og, i noen tilfeller, å ta sitt eget liv. Den tidligere homoterapeuten Ulf Lidman sluttet å telle etter 56 av hans klienter hadde begått selvmord.

Ønsker du virkelig å bidra til dette? Det gjør iallfall ikke jeg, så slutt å bruke homo som et skjellsord.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå