«Hvor gikk det galt, Instagram?»

Instagram spiller en stor rolle i det sosiale livet til unge, men har ikke bare positive sider, skriver Hedda Sand Kalkvik og Maja Torsethaugen Jarwson (16).  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Instagram spiller en stor rolle i det sosiale livet til unge. Fra å få høre de viktigste nyhetene, til litt vennlig sladder, er nærværet av sosiale medier, og spesielt Instagram, veldig viktig. Instagram er en arena for oss unge til å lære mer om det vi er interesserte i, i tillegg til å danne nye vennskap der felles interesser står i fokus. På Instagram samles mennesker med like tankemåter og lidenskaper, og skaper store bevegelser som har påvirket politikken, økonomien og generelt hele verden.

Les flere innlegg fra Adresseavisens skrivekonkurranse her!

Med de mange positive sidene i tankene, kan det være vanskelig å skifte fokuset til hvor ødeleggende Instagram har vært for psyken til mange ungdommer. Sammenlikning og strevet for perfeksjonisme styrer sosiale medier og mye av innholdet på Instagram. Med de strenge kriteriene man møter på sosiale medier, er det nærmest umulig å kunne beholde et godt selvbilde. For å være «godkjent» på Instagram, må man være vakker, men ikke falsk, morsom, men ikke slitsom, søt, men ikke naiv, attraktiv, men ikke en tøs, tynn, men ikke formløs, populær, men ikke arrogant, smart, men ikke nerd. Og dette er kun begynnelsen på alle forventningene til unge på Instagram.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

På grunn av dette er sosiale medier fylt av sterkt redigerte bilder av mennesker som ikke føler seg gode nok som de er. Problemet med dette er at det skaper enda mer urealistiske mål for unge. De er rett og slett uoppnåelige. I tillegg til dette er det en god del skam og flauhet knyttet til hvor mange følgere, likes og kommentarer du får på innlegg. Innlegg som i utgangspunktet skulle oppdatere venner på livet, dele store nyheter, samle engasjement for noe du bryr deg om, eller rett og slett vise fram noe du liker og er stolt av, har blitt til innlegg for å imponere andre og å bli verdsatt ut ifra alt fra utseende til verdisaker. Det er to eksempler på ubetydelige faktorer som ikke definerer den du er.

Instagram har uvirkelig mange brukere, noe som kan gjøre det vanskelig å få endring i appen. Den dag i dag har det utviklet seg i helt feil retning. Det er blitt en sammenlikningsplattform som for det meste går ut på å skape det perfekte og å bli dømt av andre. Vi opplever personlig på daglig basis å se ufattelig onde og nedlatende kommentarer. Om de kommer rett til vedkommende person eller ikke, blir alle påvirket av de på en eller annen måte. Vi mener at Instagram kan være en ekstremt positiv plattform, men at det ikke blir brukt med gode intensjoner i de fleste tilfeller. I tiden framover håper vi på mer positivitet og støtte, omtenksomhet og godhet gjennom skjermen som gleder alle.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå