Strømforsyningen og prisingen

Nå må politikerne på Stortinget komme på banen å sørge for å senke de skyhøye strømprisene, skriver debattanten.  Foto: PAUL KLEIVEN

Saken oppdateres.

Nå må Stortinget instruere regjeringen med tanke på de uverdige forhold som utøves når det gjelder prisen på strøm og tilliggende avgifter. Det er uhørt at Norge som energiprodusent, det være seg vann, vind eller olje, skal være medspiller på europabørsene for at Statkraft skal optimalisere sine og tilliggende kommuner sine inntekter. Dette er ikke annet enn fordekt skattlegging av et gode som vi som nasjon burde nyte godt av.

LES OGSÅ: Strømprisen min gikk opp med 6700 prosent på ei uke

Det er greit at overskuddsenergi kan selges ut av landet, til det beste for landet, når dette er aktuelt. Men det er fullstendig feil å gjøre dette når konsekvensen blir at prisen på strøm for landets innbyggere, blir høyere enn et rimelig nivå.

Ja, det kan kanskje føre til at staten, og enkelte kommuner mister inntekter, men hva så? Vi bor i et land der vi er pålagt å slutte med fyring med fossilt drivstoff. Vi bor i et land som i perioder krever ekstraordinært forbruk av elektrisk strøm. Vi bor i et land som strekker seg lenger enn de kollektive transportmidler som leveres i store mengder sør for Dovre.

LES OGSÅ: Høye kraftpriser sørget for gode tall for Statkraft

Dette er et opprop – et nødrop fra en godt voksen person som ikke aksepterer den leflingen det offentlige bedriver energipolitikk. Jeg appellerer til Stortinget med sine representanter at de får på seg «hverdagsklærne» og søker seg skikkelig ned i ovennevnte materie, slik at vi får en slutt på de uverdige energiprisene «verdens rikeste» land opplever for tiden.

LES OGSÅ: I oktober var det nesten gratis strøm i Midt-Norge

En ting er at vi skal bygge ned oljesektoren for å bidra til det grønne skiftet, men å «rane» norske borgere sin gode elektriske vann- og vindbåren tilgang på hjemmeprodusert strøm, det er noe helt annet. Politikere på Stortinget må skjerpe seg!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå