20 tapte år?

Kan det være slik at det er lønnsomt for staten at det er kraftkrise i Norge? Spør tidligere Frp-politiker.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Det er ikke noe nytt med debatt om strømprisene. Jeg kom på at jeg hadde skrevet noe om strømpriser og manglende vilje til kraftutbygging for ti år siden, altså i 2011. I 2011 refererte jeg til statsminister Jens Stoltenberg holdt sin nyttårstale i 2001. Nå er det 20 år siden. Men er ikke dette innlegget like aktuelt i dag?

LES OGSÅ: Derfor senker vi ikke strømprisen

Det er ti år siden (nå 20 år) statsminister Jens Stoltenberg holdt sin nyttårstale (2001). Der proklamerte han stopp i vannkraftutbyggingen i Norge. Tiden etter denne talen, har vært ti tapte år for kraftutbygging i Norge. «I hele det forrige århundret var det å ta i bruk fossekraften et tegn på det norske industrisamfunnets vekst», sa Stoltenberg. Men så var grensen altså nådd.

Det er ingen tvil om at det fremdeles er et enormt uutnyttet vannkraftpotensial i Norge. Det er bare så synd at det fins en stor politisk motvilje til utnytte disse ressursene. Det kan ikke være noen som helst tvil om at det å bygge ut ny vannkraft, vil være den enkleste, rimeligste og raskeste veien til mer fornybar kraft. Meningsmålinger viser at den store majoriteten av nordmenn er positive til mer vannkraft. Kun én prosent er svært negativ til dette.

LES OGSÅ: Elendig styring!

Kan det være slik at det er lønnsomt for staten at det er kraftkrise i Norge? Media har dokumentert at 70 prosent av det vi betaler for strømmen, går direkte til statskassen og kommunene, som eiere av kraftselskapene. Er det slik at det i dag ikke er økonomiske incitamenter for å bygge ut ny kraft i Norge? At det faktisk er mer lønnsomt for staten at industrien og folk flest må betale sjokkpriser for strømmen?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå