Nytt system for beregning av nettleie

Innleggsforfatteren er kritisk til forslaget om beregning av ny nettleie på strøm.  Foto: Adresseavisen

Saken oppdateres.

Det er i det siste gjort spede forsøk på å forklare den nye, meget innviklede modellen for å beregne fastdelen av den nye nettleien. Er ikke sikker på at de som bestemmer heller har skjønt dette godt nok. Undertegnede mener å ha forstått nok til å se urettferdigheten som kan oppstå i mange tilfeller.

LES OGSÅ: Støre: Vi vil ta en diskusjon om ny nettleieordning

Jeg vil belyse dette med et eksempel; Pendlerleiligheter, som ikke benyttes av stortingsrepresentanter, men av vanlige folk som også betaler strøm på hjemstedet. Her kommer man til en leilighet som har stått tom en tid, der eieren har slått av varmtvann og varme for å spare strøm. Når man så skal benytte leiligheten i noen dager, må man sette på varmtvann og i tillegg varme om vinteren. Dette vil da medføre en time med mye høyere forbruk enn senere under oppholdet. Men det er altså denne første timen som blir utslagsgivende på fastdelen av nettleien for kommende måned. Dette kaller jeg et ran!

Hadde en ikke kunnet finne andre og mer rettferdige modeller? I tillegg har vi det faktum at man ikke kan styre dette på noen måte. Vi er fratatt wattmeteret i nyere elektriske anlegg, slik at vi ikke engang har mulighet til å kontrollere forbruket selv. Hva er det meningen at man skal styre etter? Nei, dette «ranet» er ikke nok gjennomtenkt. Hva med litt utsettelse for å forbedre dette?

Og så: Kanskje på tide at en del av de som bestemmer, burde rive av skylappene og sette seg inn i alle fordelene og de meget få, minimale ulempene ved å innføre moderne kjernekraft, som for eksempel saltsmelte-reaktorer og andre typer små reaktorer. De kan med letthet legges i fjellhaller. Det er nemlig løsningen for det grønne skiftet. Ikke det jeg mener er et ran av strømkunder!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå