Derfor er 8. mai så viktig

Det er ikke slik at de verdiene våre veteraner har kjempet for, er vunnet en gang for alle, skriver forsvarsministeren.  Foto: KS / Adresseavisen

Saken oppdateres.

8 mai er Norges frigjøringsdag og vår veterandag. På denne dagen hedrer vi alle veteraner for deres innsats for Norge. Dette gjelder både veteranene fra andre verdenskrig og veteraner fra operasjoner som har kommet senere.


- En viktig dag, ikke bare for veteraner, men også for dem som ventet hjemme

Jon Vidar ble tildelt Forsvarets innsatsmedalje. Han sier 8. mai ikke bare er en markering av frigjøringen i 1945, men også en viktig dag for å hedre alle som har deltatt i utenlandstjeneste.


Helt siden vi opplevde vår egen okkupasjon, har Norge bidratt i kampen for demokrati og menneskeverd. Våre soldater har stått i krevende og risikofylte oppdrag. Det er samfunnets ansvar og plikt å gi dem den anerkjennelsen og støtten de fortjener, også etter at de har kommet hjem.


Foreslår nytt veteranhus-styre etter kjønnskritikk fra formannskapet

- Jeg har fått henvendelser fra flere kvinner som vil bidra i et veteranhus-styre, sier forsvarskoordinator Ebbe Deraas.


Det er ikke slik at de verdiene våre veteraner har kjempet for, er vunnet en gang for alle. Det russiske angrepet på Ukraina er også et angrep på demokratiet og på våre egne verdier. Krigen i Ukraina gjør vår egen markering av 8. mai enda mer aktuell. Ikke minst for de unge.

Det er viktig at dagens unge får vite hva unge mennesker før dem har utrettet. Ikke minst hvorfor. Vi må aldri slutte å kjempe for de demokratiske verdiene som vårt samfunn er tuftet på. På menneskets ukrenkelighet og egenverdi, på rettsstatens prinsipper, og fred og frihet.

8. mai er dagen vi minnes de som har vært villig til å ofre alt for våre verdier og for vårt demokrati. 8. mai er dagen for å hedre alle de som har gjort og gjør verden til et tryggere og bedre sted for alle oss andre. 8. mai er dagen for å feire frigjøring og frihet. Gratulerer med dagen!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå