Staten snylter på de døde

Det finnes mange triste skjebner i dag. Mennesker dør i bilulykker, branner og blir drept.

Saken oppdateres.

Mange etterlater seg da verdier i form av bolig, bil, hytte og andre økonomiske midler, som vi kaller arv. De etterlater seg også arveberettigede. For eksempel skal barn arve sine foreldre, eller folk arver etter testament.

Det som skjer når folk etterlater seg arv, er at staten krever en avgift på arven. Vi i Trondheim Unge Høyre syns dette er en kynisk og følelsesløs avgift. I USA blir arveavgiften kalt «death tax», som rent oversatt til norsk blir «dødsavgift». Bare ordlyden i seg selv er vel nok til å spørre hvorfor i all verden staten skal tjene penger på akkurat denne måten?

Staten håver hvert år inn to milliarder kroner i arveavgift, eller dødsavgift. Dette er et beløp som nesten ikke engang merkes i statsbudsjettet! Det merkes imidlertid utrolig godt for den som må lide for å betale dødsavgiften.

Det finnes utallige historier om barn som har mistet sine foreldre og som har måtte selge sine barndomshjem fordi de ikke klarer arveavgiften som staten krever. Kan ikke mennesker som mister noen de er glad i, få den gleden ved å beholde barndomshjemmet, eller familiebedriften?

Folk som dør har som regel jobbet hardt for å opparbeide seg de midlene de etterlater, og hva er vel vitsen med hard jobbing hvis man vet at staten likevel tar pengene? Resultatet av dette er at spesielt unge mennesker må ta opp lån for å klare avgiften. Det gjør det også svært vanskelig for familiebedrifter og opprettholdes. Mange risikerer å miste verdier og familieklenodier som har gått i arv i mange generasjoner.

Staten må derfor gå inn i seg selv og begynne å tenke på folks følelser i forhold til dette.

Vi i Trondheim Unge Høyre mener fast bestemt at arveavgiften skal bort slik at etterlatte kan motta arv uten å måtte betale en dødsavgift på den!

Silje Lyngstad (20)

1. nestleder Trondheim Unge Høyre 
På forsiden nå