Vi bruker Facebook, Instagram, kik, Snapchat, Twitter, osv. De heter jo sosiale medier, men gjør de oss sosiale?

Vi bruker sosiale medier hele tiden. De er ganske avhengige. Når vi først bruker mobilen er vi i vår egen boble, men finner vi noe morsomt deler vi det videre til hverandre. Det sosiale medier gjør er å distrahere oss fra det virkelige livet. Er det en gruppe venner som henger sammen, vil mobilen alltid være med.

Ifølge rektoren Birger Vestlund er 80 prosent av elevene på mobilen i friminuttene, og til og med når læreren underviser og har klassen. Derfor har mange skoler regler mot mobiltelefoner. Vi synes det er viktig at elevene følger med i timen og ikke blir distraherte, men i fritiden er det jo greit å være på mobilen, men ikke hele tiden.

En av grunnene til at vi bør bruke mobiltelefoner er at foreldrene kan holde kontakt med oss hvis de lurer på hvor vi er. Noen av de sosiale mediene har gratis ringing og meldinger ved bruk av nett. Derfor kan sosiale medier være kjekt å ha.

De fleste tenåringer er opptatt av hvem som har mest likes og kommentarer på sine statuser og bilder. Men det er ikke alltid de kommentarene er så positive. Ca. 70 prosent av Norges barn og unge sier at de har blitt mobbet digitalt eller kjenner noen som har blitt mobbet.

Det er som sagt mange ungdommer som blir mobbet på nett, og noen av dem har tatt sitt eget liv på grunn av mobbingen. Det er ikke så mye vi andre kan gjøre med denne saken enn å være snille mot hverandre på nett. Om noen er redde for at dette skjer burde de ha privat bruker og kun la venner og familier ha tilgang til profilen.

Den vanligste type nettmobbing er at andre sender eller legger ut stygge meldinger eller uønskede bilder av dem på nett, for eksempel Facebook eller Instagram. Det skjer mest med ungdommer og det er veldig vanskelig at de voksne legger merke til det.

Nå for tiden så må de fleste sjekke statuser eller varsler konstant. Du har sikkert opplevd at det er noen som sitter ved middagsbordet med telefonen i den ene hånden og maten i den andre hånden. Det synes mange er uhøflig og upassende.

Vi synes at flere mennesker skal være mer «utenfor boblen» og ikke bare på mobilen 24/7. Vi mener også at sosiale medier gjør oss usosiale siden vi blir alene mens vi er på programmene. Det er greit å bruke det noen ganger, men man må huske å begrense hvor mye man skal være på mobilen.

Ha Thi (13) og Thy Van (13)