Gratis halleie og flere hallflater. Det er hva idretten i Trondheim trenger. Samtidig skal hallen ligge nær knutepunkt for kollektivtrafikk.

Alt dette er det bare en utbygging på Nidarø som kan sikre oss. Derfor argumenterer Idrettsrådet i Trondheim sterkt for en ny storhall på Nidarø. Debatten går høyt om dagen og jeg har full respekt både for Liv Ullmann og Håkon Bleken.

Det er kanskje ikke så vanskelig å skape en motstand, presentert for begreper som monsterbygg og uopprettelig. Jeg vil tegne et annet bilde. Et av barn, unge og voksne med behov for flere haller å utfolde seg i, og i et område der idretten har gjort nettopp det i over hundre år.

Øen stadion ble etablert der dagens friidrettsstadion ligger i 1900. Det betyr 116 år med idrettsanlegg på Nidarø. Totalt bruker 20 ulike idretter dagens anlegg i tillegg til at det foregår mye egenorganisert aktivitet i området. Dagens idrettsanlegg på Nidarø består av ni haller (6,5 spilleflater, 1 tennishall og 6 stk. 1/3-haller), utebaner tennis, friidrettsanlegg, frisbeeanlegg og orienteringskart.

De store innendørs hallidrettene som håndball, bandy, volleyball og cheerleading har hatt en aktivitetsvekst de siste årene. Dette medfører behov for økt hallkapasitet. Samtidig er hallene A og C i dag i en slik tilstand at de representerer en fare for at taket kan kollapse. Det er derfor nødvendig å rive disse hallene av sikkerhetsmessige hensyn. Ved å rive hallene og erstatte disse med en ny stor hall med fire spilleflater får hallidrettene en netto tilvekst på ca. 20 prosent bare i Trondheim Spektrum. Dette vil ha stor betydning når vi opplever aktivitetsvekst.

Hvert år foregår det store og små idrettsarrangement i hallene på Trondheim Spektrum, på friidrettsstadion og i tennishallen. De største idrettsarrangementene foregår i Trondheim Spektrum, og de bruker faktisk HELE anlegget, med 6,5 store flater, tennishall og 6 små flater. Det er pr. i dag inntil seks slike store arrangement i året.

Gratis halltid til idretten, vil være en del av avtalen når Trondheim kommune blir leietaker i anlegget som Trondheim Spektrum AS planlegger å bygge. Ved bygging av private haller hvor Trondheim kommune ikke har leieavtale vil det kun bli kjøpesterke idretter/idrettslag som har mulighet til å skaffe seg treningstid i hallen. Vårt mål er å unngå at barn og unge slutter med idrett fordi de ikke har råd til å delta.

I en kommune hvor tomter til idrett er begrensa er det viktig å utnytte de tomtene vi har best mulig. Dette har vi fått til på Lade idrettspark for fotball og andre baneidretter. Utvikling av Nidarøområdet til et moderne flerbruksanlegg for hallidretten står for tur.

Trondheim har ambisjoner om å arrangere mesterskap i hallidretter. Det er også ønsker om en konsertarena og fortsatt kunne være en stor messearrangør. Disse behovene må samordnes. Den daglige bruken blir i regi av breddeidretten. Ny hall vil ha innebygd en del kvaliteter som fører til kortere riggetid enn i dagens anlegg.

Trondheim Spektrum er et anlegg som har stor betydning for å sikre kapasiteten til idretten lokalt. I tillegg har anlegget en regional/nasjonal rolle ved avvikling av store arrangement. Et slikt stort anlegg må derfor være lokalisert i nærheten av kollektivknutepunkt, dvs. både tilbud for buss og tog.

Kan kapasiteten økes ved å bygge storhallen et annet sted i byen? Ja, men for idretten vil det medføre en betydelig ulempe ved større arrangementet. Da forsvinner den store fordelen ved å ha ett samla anlegg. Husk her er det ALLE hallene ved Trondheim Spektrum som brukes. Arrangementet Scandia Cup ble i år mer rasjonelt med alle banene samlokalisert, i stedet for tidligere hvor man kjørte mellom baner i hele østbyen. Kan kapasiteten økes ved å bygge bare haller i bydelene? Vi mener det er tvilsomt om kapasiteten vil bli dekkende. Anleggene vil i alle fall ikke komme så fort, og det vil medføre at visjonen om konsert- og messehall ikke lar seg realisere.

Det er kun ett alternativ for Idrettsrådet i Trondheim: Det er å ha ett samla anlegg minst på størrelse med dagens anlegg. Bare et slikt samla anlegg vil kunne dekke idrettens behov. Da gjenstår følgende spørsmål. Kan hele anlegget flyttes til annen lokalitet? Ja, men det medfører:

- Store utgifter til kjøp av ny tomt og forberedelse til bygging.

- Utgifter til sanering av eksisterende anlegg på Nidarø og tilbakebetaling av tildelte spillemidler.

- Utgifter til bygging av nytt komplett anlegg.

Hvorfor skal idretten forlate et område vi har brukt deler av i 116 år og andre deler av i over 50 år når vi har mangel på areal?

Planlagte haller i bydelene vil komme uavhengig av utbyggingen på Nidarø. Det foreligger ikke en enten-eller-situasjon, men en både-og-situasjon.

Idrettsrådet i Trondheim har følgende bestilling til politikerne:

1. Sørg for at vi får tilgang på økt kapasitet.

2. Tilgang på økt kapasitet må bli stilt til fri disposisjon til idretten (jf. gratis anleggsleie).

3. Tilgjengelige investeringsmidler må gi mest mulig til aktivitetsflater og fleksibilitet til idretten.

4. Sørg for at miljøhensyn blir ivaretatt ved å lokalisere nær kollektivknutepunkt (tog og buss).

Idrettsrådet mener at det er kun alternativet Nidarø i samsvar med Trondheim Spektrum AS sine planer som ivaretar denne bestillinga.