«Alle sakene om pengerot på Stortinget har vist at det er stort behov for å rydde opp. Nå kan vi få en slik opprydding», skriver Adressa på lederplass. Rødt har hatt nøyaktig den samme tilnærmingen til utvalget som nå har gjennomgått økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter.

Vi har blant annet tatt til orde for en åpenhetsreform, hvor informasjon om bruken av representantordninger skal publiseres offentlig, så lenge det ikke går ut over sikkerhet eller nødvendig personvern. Dette er opplysninger som er mulig å få i dag, for de som søker innsyn.

Derfor er det positivt at utvalget foreslår mer offentlighet om pendlerboliger og reiser, men det er nok fortsatt et stykke unna å være tilstrekkelig. Målet bør være nok åpenhet til å begrense misbruk, vise at representantordningene brukes på en god måte og gjenreise tilliten til Stortingets ordninger.

Rødt vil også fjerne den særlige etterlønna som avgåtte stortingsrepresentanter kan få, etter at de allerede har mottatt tre måneder med full godtgjørelse. Etterlønna på 66 prosent av stortingslønn betyr nesten 60.000 kroner i måneden for en avgått representant. En arbeidsledig får maks 35.000 i dagpenger.

Vi mener det er rett og rimelig å sende avgåtte stortingsrepresentanter til NAV, for oppfølging og ytelser, på linje med andre arbeidsledige. Dette omtaler Adressa som å «risikere å stå på bar bakke når deres tid er over». Men hvis velferdsstaten vår skal være tilstrekkelig for folk flest, så må den da også kunne strekke til for avgåtte toppolitikere.

Adressa skriver at utvalget kom med «et mer gjennomtenkt forslag» enn Rødt. Men som det framgår av gjennomgangen er utvalgets mindretall helt på linje med Rødt i spørsmålet om å fjerne etterlønna. Dette mindretallet består også av folk som definitivt burde ha grunnlag til å vurdere om forslaget har noe for seg: En tidligere ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, en advokat i NHOs forening for teknologi- og kunnskapsbedrifter og den erfarne tidligere stortingsrepresentanten Karin Andersen.

Jeg er helt enig med Adressa i at det er et viktig demokratisk prinsipp å sikre at folk uten god økonomi skal kunne bli stortingsrepresentanter. Det krever at Stortinget har representantordninger som handler om å kunne utføre vervet. Men det krever ikke millionlønn og på toppen av dette unødvendige frynsegoder og særprivilegier. Et annet viktig demokratisk prinsipp er nemlig at folkevalgte ikke skal rykke fra folk som har valgt oss.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!