På torsdag ble den første dødsdommen mot en demonstrant, Mohsen Shekari (23) gjennomført. Shekaris dødsdom ble iverksatt cirka tre uker etter arrestasjonen av ham. Henrettelsen ble fordømt av en hel verden og tolket som et forsøk fra regimets side på å spre frykt i befolkningen for slik å kvele det landsomfattende opprøret som har vedvart i nærmere tre måneder. Flere hundre inkludert et titalls barn har blitt drept av sikkerhetsstyrkene og Revolusjonsgarden de siste månedene.

EU har nå fremmet en ny sanksjonspakke. Norske myndigheter har fordømt dødsstraffen og kalt den iranske ambassadøren inn på teppet. På mandag ble likevel nok en demonstrant, Majidreza Rahnavard (23) henrettet i full offentlighet. Han ble hengt fra en kran i byen Mashhad, og det iranske presteregimet viste frem henrettelsen på TV. Amnesty er svært kritisk til rettsprosessene.

– Dette er ikke et rettferdig oppgjør med kriminelle handlinger, men et politisk grep for å skremme demonstrantene til taushet, sa politisk rådgiver i Amnesty Norge, Gerald Folkvord, til VG i forrige uke. Dette indikerer at det ikke er nok med fordømmelser og sanksjonspakker mot enkeltpersoner. Det må sterkere lut til for å stoppe et barbarisk og desperat regime.

Titalls demonstranter og kanskje mange flere risikerer dødsstraff hvis omverden ikke viser besluttsomhet. Sommeren 1988 ble 30 000 politiske fanger henrettet i løpet av 2-3 måneder etter en fatwa utstedt av regimets grunnlegger, Khomeini . Alle politiske fanger som fortsatt hadde sympati for motstandsbevegelsen, NCRI, skulle ifølge fatwaen bli henrettet uten nye rettssaker. Det er denne motstandsbevegelsen som i 2002 avslørte presteregimets atomvåpenprogram.

Ifølge regimet er motstandsbevegelsen ansvarlig for organiseringen av en stor del av protestene. Nåværende president Raisi hadde en sentral rolle i massakren. Ved opprøret i 2019 drept regimet 1500 unge kvinner og menn i løpet av 2-3 dager. Det er derfor avgjørende at Norge og omverden presser på for å sende saken om menneskerettsbrudd i Iran til FNs sikkerhetsråd.

Amnesty arrangerte en demonstrasjon mot henrettelsene i Iran ved Stortinget på fredag. Regimet ble kastet ut av FNs kvinnekommisjon den 14. desember. Man bør i tillegg stenge de iranske ambassadene og svarteliste hele Revolusjonsgarden og anerkjenne det iranske folkets rett til kamp for et sekulært demokrati med likestilling og respekt for menneskerettighetene.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe