Iveren etter å forby bøker viser med all tydelighet at amerikansk kulturkamp foregår på skolene.

USA sensurerer bøker mer enn noen andre demokratiske land i Vesten. Skoler og biblioteker forbyr bøker i rekordfart, blant annet en nobelprisvinner og bøker om rase og kjønnsidentitet. Sensureringen er udemokratisk og fratar barn og unge viktig informasjon.

Den amerikanske avdelingen i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Pen har undersøkt omfanget av bøker som ble forbudt i fjor. Oversikten viser at det ble forbudt 28 prosent flere bøker i det siste halvåret av 2022 sammenlignet med det første halvåret. Sensuren rammer i størst grad bøker om rase, undertrykkelse, seksuell orientering og kjønn.

Kampen om hva amerikanske elever skal lese og lære på skolen, er ikke ny. Men det som skjer nå viser med all tydelighet at skolen er blitt slagmark for kulturkampen i USA. Foreldre, aktivister og pressgrupper, som har sine representanter i de lokale, politisk valgte skolestyrene, vil detaljstyre hva barna leser og lærer. Nylig vedtok delstatsforsamlingen i republikansk-dominerte Indiana en ny lov som gjør det enklere å forby bøker. Nye lovforslag i flere delstater kan også begrense hvordan lærere underviser om rasisme, seksualitet og andre «følsomme» tema. Motivasjonen er åpenbart å begrense tilgangen til visse historier, perspektiver og informasjon som lokale myndigheter ikke liker og som de frykter skal påvirke barna.

Ei bok om Holocaust ble fjernet fra et skolebibliotek i Tennessee fordi den inneholdt banning og nakenhet. Nobelprisvinneren Toni Morrison og stadig nobel-aktuelle Margaret Atwood er begge blant de ti mest forbudte forfatterne. I en valgkampvideo brukte den hvite, republikanske guvernøren i Virginia ei mor som ville fjerne Morrisons roman «Beloved» fra sønnens pensum. Sønnen fikk mareritt av boka som skildrer slaveriets grusomheter. Atwoods feministiske «The Handmaid's Tale» har vært forbudt i 30 år i flere skoler. Riktignok viser meningsmålinger at sju av ti amerikanere er imot bokforbud, men den omfattende bannlysingen er nok et urovekkende eksempel på at sterke krefter trekker USA i feil retning. Innhold i bøker kan skape ubehag, men ubehag kan også gi ny innsikt.

Nobelprisvinner Toni Morrisons bøker er ikke velkomne i alle amerikanske skoler. Foto: AP