Jeg er leder på Nardo og omegn frivilligsentral, en av 14 frivilligsentraler i Trondheim. Vi ønsker å gi de mange som sliter med ensomhet en mulighet til å treffe, snakke med, leke med eller hjelpe andre som trenger noen i hverdagen. Jeg har hatt flere innom kontoret som har åpnet seg om at de føler på sorg knyttet til ensomhet.

Ensomhet kan oppstå uansett alder, livssituasjon, kulturbakgrunn, yrke og utdanning. Du kan være 4-åringen som ikke har noen å leke med i barnehagen, barneskoleeleven som gruer seg til ny dag med krenkelser fra klassekamerater, ungdommen som sitter hjemme og leser snap'ene fra klassefesten du ikke ble invitert i. Du kan være student i ny by uten nettverk, eller være godt etablert med partner, barn og jobb, men likevel savne et nettverk utenom. Du kan være nypensjonert med for mye fritid og savn etter det kollegiale fellesskapet. Jeg har sett at dårlig økonomi også kan bidra til ensomhet ved at barn uteblir fra bursdager, sosiale treff og utflukter fordi det ofte koster penger - det samme gjelder voksne mennesker.

Ensomhet som utbredt fenomen har den siste tiden blitt belyst i media. Nedstengningen førte til at ensomme ble enda mer isolerte, og at mennesker som ikke nødvendigvis tidligere var ensomme, nå fikk kjenne det på kroppen. Det ble skrevet om studenter og ungdommer som ble frarøvet et sosialt liv ved å ikke være noens nærkontakt, og på den måten bli ekskludert fra de private samlingene. Selv om samfunnet har åpnet og viruset er noe vi har innsett at vi må leve med, er ikke ensomhet noe vi skal avfinne oss med.

Ensomhet kan være usynlig for omgivelsene og krever at den enkelte er åpen om følelsen og oppsøker møteplasser. Det kan være vanskelig å finne venner som liten, og enklere blir det ikke med årene. Hvor skal vi henvende oss for å bli kjent med nye mennesker og finne en venn? Å engasjere seg i frivillig arbeid gir en unik mulighet til å treffe andre og bygge nettverk, samtidig som du bidrar til å øke livsgleden for andre og hjelpe andre ut av ensomhet.

«Sarah», som hver morgen gruer seg til å dra på skolen og ikke ha noen å leke med, ville følt seg mye bedre hvis du var der. Du hadde sett henne, smilt til henne, spurt hvordan hun har det, sagt noen trøstende ord og invitert henne med i leken med de andre barna. Du kan være den som utgjør en forskjell for hennes trivsel i skolen og på den måten påvirke fremtiden hennes positivt.

90 år gamle «Ola» ville satt stor pris på besøk fra deg en time i uken. Han har gjerne mye på hjertet om du bare tar deg tid til å lytte. Enkelte ganger orker han kanskje ikke prate, men vil gjerne høre hvordan du har det og la deg lese dagens nyheter eller historie fra svunnen tid.

Som frivillig kan du bidra der du ønsker og med det du mestrer best. Du kan eksempelvis tilberede mat, servere og underholde på store og små arrangement, være samtalepartner på sosiale møteplasser, bidra på gratis tilbud for barn, være trivselsvenn eller aktivitetsvenn, levere mat til familier som har økonomiske utfordringer, være nærmiljøguide for en nybosatt flyktning m.m. Listen er lang og mulighetene mange.

Gjennom de 14 frivilligsentralene kan du også få hjelp til å realisere egne ideer om møteplasser eller tilbud som du ser det er behov for. Vi trenger flere gratis lavterskel møteplasser for barn, ungdom, voksne og seniorer, men for å få til det trenger vi at flere engasjerer seg. Det er ingen tvil om at nettopp du trengs for at vi skal få bukt med ensomheten.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe