Det er fylkets beskjed til kinesiske selskaper som vil bygge for Trøndelag.

De fleste har fått med seg at Trøndelag har et anstrengt forhold til Midtens rike. Tidligere har fylkespolitikerne forsøkt å holde kinesiske firmaer ute av fylkets prosjekter, med begrenset hell. Tross innbitt motstand i fjor høst, bygger det kinesiske selskapet SRBG Beitstadsundbrua.

Nå har fylket kanskje funnet en mer elegant løsning på sin kinesiske hodepine. Fylkestinget har vedtatt et språkkrav. I framtiden må alle som jobber på fylkeskommunale byggeplasser, snakke norsk. Offisielt er begrunnelsen at seriøse aktører ikke skal bli utkonkurrert, men det er åpenbart at Kina-spørsmålet spøker i bakgrunnen.

LES SAKEN: Nå må anleggsarbeiderne snakke norsk

Vedtaket var enstemmig, men det var fordi Høyre og Fremskrittspartiet stemte for språkkravet ved en feil. Det gikk surr i punktene like før møtet var over og lunsjen skulle på bordet. Lavt blodsukker kan visst gjøre selv garvede frihandelstilhengere til proteksjonister.

«Vi må stille klare betingelser for å sikre et anstendig arbeidsliv og trygge arbeidsplasser. Det er viktig at seriøse aktører ikke får en konkurranseulempe», sa Jan Inge Kaspersen (Ap) da han presenterte forslaget. Det er et problematisk argument, og ikke bare fordi det setter likhetstegn mellom å være seriøs og å være norsk.

Å gå inn for norskkrav på arbeidsplassene, er nemlig et sjansespill. EØS-eksperten Per Andreas Bjørgan sier at kravet kan være i strid med EØS-avtalen. Han viser til at påbud om språk bare er lov hvis de er nødvendige, for eksempel av sikkerhetshensyn.

Hvis Bjørgan har rett, er det trøbbel i vente. Det er uklart om sikkerheten blir bedre av at alle snakker norsk. Mens Lerøys fabrikk på Jøsnøya krever at alle snakker norsk, nøyer Veidekke seg med å kreve at minst én på hvert arbeidslag skal snakke norsk eller engelsk. Er Veidekkes språkkrav godt nok, kan det gå mot nok et nederlag for fylket.

LES KOMMENTAREN: Fylkets symbolske seier kan koste skattebetalerne dyrt

Fylkets håp er at Frankrike har gått foran. I fjor innførte Paris-regionen et påbud om at alle som jobber på offentlige byggeplasser, må beherske fransk. Hvis det er innenfor EØS-reglene, er det grunn til å tro at det er fritt fram for Trøndelag å kreve at arbeidere skal snakke norsk.

Hvis språkpåbudet står seg mot EØS-regelverket, får vi snart vite hvor sugne kineserne er på å gå inn i det norske markedet. Hungeren etter markedsandeler må være heftig, hvis de skal betale for å lære arbeidere fra Chengdu og Tianjin å snakke norsk. Det gjelder også selskaper som har den kinesiske statskassa i ryggen.

Uansett utfall, fanger nok Kina opp signalene fra fylkestinget på Steinkjer. Jo mer fylket går inn for å holde kineserne ute fra Trøndelag, desto mindre attraktivt blir fylket for kinesiske firmaer. Da retter de nok blikket mot mer vennlig innstilte regioner, som Vestlandet, der det kinesiske firmaet CCCC ønsker å bli med på å bygge Sotra-sambandet.

For trønderske velgere er det store spørsmålet om det er verdt det. I fjor sparte fylket 40 millioner da kineserne vant anbudskonkurransen om Beitstadsundbrua. Språkkravet kan være så strengt at selv europeiske firmaer må kaste kortene. Da går trønderne fort glipp av de beste og billigste løsningene. Skattebetalerne har altså all grunn til å tenke over hvor mye de er villige til å bla opp for å holde Kina ute.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter